EXPRESSEN.SE
<span>Björn Ulvaeus har varit med i projektet &quot;Mamma Mia: The Party&quot;.</span>

Björn Ulvaeus har varit med i projektet "Mamma Mia: The Party".

Foto: Patrik Sterberg

<span>Tyrol på Gröna Lund har byggts om till en grekisk taverna.</span>

Tyrol på Gröna Lund har byggts om till en grekisk taverna.

Foto: Robert Eklund

<span>Vasamuseet är en av Björns favoriter.</span>

Vasamuseet är en av Björns favoriter.

Foto: Sven Lindwall

<span>Ulvaeus stannar gärna till i Sandhamn.</span>

Ulvaeus stannar gärna till i Sandhamn.

Visa i helskärm
1/1

Björn Ulvaeus listar favoriter i Stockholm

I dag, onsdag, är det premiär för nya Abba-satsningen "Mamma Mia - The Party" i Stockholm.

Ännu ett skäl att besöka staden som Björn Ulvaeus kallar världens vackraste huvudstad.

Här berättar Björn om sina favoritställen i Stockholm.

Efter succéerna med "Mamma Mia" som musikal och långfilm kommer nu "Mamma Mia - The Party". Tyrol på Gröna Lund i Stockholm har byggts om till en grekisk taverna och lockar med party och middagsunderhållning kring en Medelhavsbuffé. Hela föreställningen ska ge en känsla av att besökaren befinner sig i Grekland och ingen kväll blir den andra lik. Björn Ulvaeus är exekutiv producent för satsningen.

För brittiska tidningen The Guardian berättar han om sin kärlek till Stockholm och sina favoritställen i och kring huvudstaden. Här är Björns berättelse:

LÄS OCKSÅ: Upptäck Stockholm med tunnelbana – 20 bästa stationerna

Stockholm är som New York

"Stockholm har allt New York eller London har men utan allt folk och trafiken. Läget på öar omgivna av vatten ger en enorm frihetskänsla. Folk besvärar mig inte alls så jag kan utan problem röra mig fritt.

Självklart rekommenderar jag ett besök på Abba the Museum. När det blev klart att det skulle ligga i Stockholm slog det mig att skulle bli ett ställe jag skulle komma att gå förbi flera gånger om året med barn, barnbarn och vänner. Det var nödvändigt att det blev bra - för jag skulle inte kunna undvika stället. Det var därför jag engagerade mig i tillkomsten. Det är ett museum med mycket hi-tech men också med värme och humor. Om jag skulle välja en favorit bland utställningsföremålen måste det bli den hemgjorda kontrabasen från mitt allra första band.

Museet rymmer många av våra scenkostymer. Jag är stolt över jag fortfarande kommer i de flesta av mina Abba-kostymer. Jag har ingen favorit men måste jag välja en så blir det en från våra senare år. Det finns ett foto på mig från de tidiga Abba-åren i en sorts Stålmannen-dress och jag gråter av smärta varje gång jag ser det. Det visar ett mått av dålig smak som ingen annan popstjärna kommit i närheten av.

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgrens 12 pärlor på Lidingö

Östermalmshallen är en av Björns favorit-saluhallar.

Foto: Magnus Elgquist

Göra i Stockholm

Stockholm är världens vackraste huvudstad. Besökare bör åka en sightseeingtur med båt och se staden från vattnet. Ett annat måste är Vasamuseet. Det är helt magnifikt och rymmer ett stort 1600-talsskepp, inomhus.

Stockholms skärgård rymmer tiotusentals öar och är helt unik. Det är en av världens vackraste platser. Jag tar gärna min båt till Sandhamn, en ö utanför Stockholm. Där finns en restaurang som heter Monrads där jag tycker om att äta lunch. Jag ska åka dit snart med den nya damen i mitt liv. Jag kallar henne Dancing Queen och hon är en båt - en Princess 64 Flybridge yacht.

Jag älskar stadens saluhallar. Två av de bästa är Östermalmshallen och Hötorgshallen. Min favoritrestaurang finns på Hotell Skeppsholmen, men maten jag inte kan vara utan är sashimi. Jag brukar gå till en riktigt bra japansk restaurang mitt i staden, Seikoen. Precis utanför Stockholm finns det en marina kallad Bullandö där jag äter den bästa glassen i Europa, från Bullandö Glassfabrik.

LÄS OCKSÅ: Nassim al Fakirs fem smultronställen i Stockholm

Storkyrkan är en favoritkyrka.

Foto: Olle Sporrong

Träffar Abba i Stockholm

Jag tycker mycket om kyrkor och det finns ett par i Gamla stan som jag kan rekommendera för besök, som Storkyrkan.

Min favoritgrej med Stockholm, och Sverige i allmänhet, är att det inte är för mycket folk. Det finns bara runt nio miljoner av oss svenskar så det är inte överbefolkat på det sätt som många områden i Europa är.

Folk i Stockholm är snabbare på att anpassa sig till förändringar än resten av landet. Det har blivit en väldigt kreativ stad - inom musik, mode och datorspel. Den är mycket mer kosmopolitisk än förr, men jag vill inte att den ska växa sig så mycket större.

På ledig tid gillar jag att koppla av med barnbarnen genom att segla, åka kajak, läsa och se långfilmer och dokumentärer. Jag älskar att ta dem på semester.

Benny besöker Stockholm regelbundet så vi ses rätt mycket, särskilt som vi fortfarande jobbar ihop till och från. Agnetha och jag har barn och barnbarn ihop så henne träffar jag på födelsedagsfester och liknande. Frida kommer hit från sitt hem i Schweiz då och då och hon brukar hälsa på.

Sverige har några riktigt bra musiker för tillfället. Jag har lyssnat mycket på First Aid Kit. Precis som jag har de sina rätter i folkmusiken.

Jag gör bara på semesterresor på vintern. Varför? Testa en kall, blåsig och fuktig novemberdag i Stockholm och du fattar varför!"

LÄS OCKSÅ: Kungliga tipsen när du besöker Stockholm

 

Källa: theguardian.com

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY