EXPRESSEN.SE
Ann Ljunglund åker isjakt på Ullnasjön.

Ann Ljunglund åker isjakt på Ullnasjön.

Foto: Hélène Lundgren

Långfärdsskridskor med Friluftsfrämjandet vid Bålsta.

Långfärdsskridskor med Friluftsfrämjandet vid Bålsta.

Foto: Hélène Lundgren

Turer med svävare hos Anders Thorén på Djurö.

Turer med svävare hos Anders Thorén på Djurö.

Foto: Hélène Lundgren

Snowkite i Stockholm.

Snowkite i Stockholm.

Foto: Jens Hjelte

Skidåkning på Rudan konstsnöspår.

Skidåkning på Rudan konstsnöspår.

Foto: Hélène Lundgren

<span>Missa inte heller äventyraren Ola Skinnarmos bästa knep för att hålla värmen i kylan – längst ner i artikeln.<br></span>

Missa inte heller äventyraren Ola Skinnarmos bästa knep för att hålla värmen i kylan – längst ner i artikeln.

Foto: Mikael Sjöberg

Visa i helskärm
1/1

Bästa vinteraktiviteterna i Stockholm på sportlovet

Sportlov i Stockholm. Trots plusgrader och dåligt med snö så finns det ingen anledning att deppa ihop. Det finns gott om roliga vinteraktiviteter att göra i Stockholm ändå.

Vad sägs om att prova backhoppning i Sollentuna, flyga fram med svävare över is och hav på Djurö, segla Kitewing över fjärden, bada i en isvak eller göra en topptur med stighudar upp på Hammarbybacken.

1. ISJAKT

Det är rasande kul att segla fram över isen med en isjakt och med rätt vindförhållande så kan isjakterna komma upp i mycket höga hastigheter. Det finns även isjakter som tar två personer och kan man segla lite så går det fort att komma i gång. Så ofta vädret tillåter så seglar Stockholms isjaktsklubb främst på Stora Värtan och Ullnasjön. Om förhållandena för väder, vind och är rätt så kommer det att bli en prova på dag den 27 februari. Håll utkik på hemsidan!

Mer info: Förhoppningsvis kommer man att kunna prova på att segla isjakt den 27 februari med utgångspunkt från Ranängen vid Stora Värtan eller Slalomvägen vid Ullnasjön.

www.isjakt.se, www.facebook.com/stockholmsisjaktklubb och www.facebook.com/events/1003020359735356/

2. BACKHOPPNING

Sveriges största backhoppningsklubb tränar i Väsbybacken vid Sollentuna och här kan man träna backhoppning året runt. Backen kallas Sollenkollen och här finns fyra backar på 5, 12, 22 och 33 meter och när det inte är snö så tränar man i stället på plast. De flesta som tränar är 5–13 år och det finns möjlighet att låna skidor, pjäxor och kläder. Redan efter några veckor så hoppar ungdomarna i 12 meters backen och försöker landa så snyggt som möjligt. Under Olympic Day den 27 februari kommer backhoppningsklubben att bygga uppe en liten backe i Kungsträdgården för de som vill prova på att hoppa.

Mer info: På onsdagar kl 18.00 är det träning för barn ungdomar i Väsbybacken och alla är välkomna. Sollentuna Backhopparklubb backhoppning.se

Backhoppning i 33-metersbacken med Sollentuna Backhopparklubb.

Foto: Lars-Erik Eriksson

3. LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR

Att glida fram med långfärdsskridskor på en spegelblank kärnis och sen äta sin matsäck på en klipphäll i solen är helt magiskt. Långfärdsskridskor är oerhört välorganiserat och allt man behöver göra är att gå med i Friluftsfrämjandet eller Stockholms Skridskoseglarklubb. De har många turer på helgerna och ibland även på vardagarna. De har kunniga ledare och ordnar fram bussar när det behövs. Turerna bokar man in på hemsidan, och sen är det bara att dyka upp vid utsatt tid och plats.

Mer info: Friluftsfrämjandet eller Stockholms Skridskoseglarklubb har kurser och välkomstturer för blivande åkare. På tisdagar fram till 23 februari kan man även prova på att åka långfärdsskridskor på Östermalms IP. Där finns det kunniga instruktörer och skridskor att låna. www.alliansen.net/skridskonet/tur/index.html, www.friluftsframjandet.se och www.sssk.se

4. TOPPTUR

På tisdagskvällar är alla välkomna att med stighudar och skidor ta sig uppför Hammarbybacken. Ett litet gäng stretar sig upp och ner för backen och många tränar inför tävlingen Hammarbybacken 2H som går den 8 mars. Då ska de tävlande, under två timmar ta sig upp och nedför backen så många gånger som möjligt. Andra tränar inför kommande toppturer i fjällen. Vill man inte vandra uppför Hammarbybacken så går det också alldeles utmärkt att ta liften upp till toppen och susa nedför backen med skidor eller snowboard.

Mer info: Det finns en Facebooksida för topptursträningarna.

www.facebook.com/Hammarbybacken-2h-566357923453243/ och www.vertex.cx/2h/tavlingen.php

Topptur på Hammarbybacken.

Foto: Hélène Lundgren

5. SVÄVARE

Med svävare känns det som att man verkligen svävar fram över isen. På vintern är det ett fantastiskt färdmedel som kan färdas över både is och vatten. Den drivs av luftens strömningar och kan starta direkt på landbacken, för att sen sväva ut över is och vatten i 20–30 knop. Med utgångspunkt från Djurö kan man göra en svävartur mellan öarna. Här finns också en firma som tillverkar svävare om man skulle vilja köpa sig en egen. Svävaren tar fem personer och man sitter varmt och bekvämt inomhus. I en annan del av skärgården, vid Åsättra brygga på Ljusterö kan man också prova på att åka svävare.

Mer info: En tur med svävare tar runt 45 minuter och kan bokas på hemsidan. I mån av is så kommer man också att kunna göra en 15 minuters prova på tur den 5–6 mars. Mellan 11.00–15.00 startar svävarturen i Grisslinge med utgångspunkt nedanför Delselius. www.upplevelsepresent.se/sv/product/2754/Ak-svavare-i-Skargarden, www.trafiklinjer.se och www.svischair.se/paket/index.htm

6. SKRIDSKOSEGLING

Skridskosegling på isen innefattar Kitewing, Draksegel, Issurfing och Vinge. Kitewing är den vanligaste vindsporten och med ett lätt vindsurfingsegel, skridskor och lite vind kan man segla fram på isen i 50 km/timmen och mer. Kitewing är den vindsport som man lär sig fortast och kan man vindsurfa eller segla så går det snabbt att lära sig. Issurfing har ett vindsurfingsegel och en bräda med medar och Draksegel är ett äldre skridskosegel. Vinge är den snabbaste formen av skridskosegling där man står inuti ett ihåligt vingskridskosegel. När isen ligger, seglar skridskoseglarna nästan varje dag och ofta på Baggensfjärden, Görveln eller Värtan.

Mer info: På hemsidan finns kontaktpersoner som man kan kontakta om man är intresserad av att testa Kitewing. Det går också att segla på snö med skidor eller med skateboard och rollerblades på vägen. www.skridskoseglarna.se, www.facebook.com/groups/kitewingsweden

På Surfspot kan man hyra Kitewing och testa själv.

www.surfspot.se/hyra-av-kitewing-4-0-i-dacron-ic4.html

Agge Sahlberg skridskoseglar på Baggensfjärden.

Foto: Hélène Lundgren

7. SNOWKITE

Med ett kitesegel kan man segla på snö, is eller vatten. Är det snö använder man skidor eller snowboard och är det is så kan man använda skridskor. Det är lättare att lära sig att segla kite på snö än på vatten, och kan man segla lite så underlättar det. På Gärdet och andra stora fält brukar många som åker snowkite samlas. Är det snö eller is på vattnet så är Ullnasjön och Stora Värtan populära. När det inte är snö så drar sig Kiteåkarna gärna längre norrut till surfcamps i Grövelsjön, Storhogna, Storulvån, Sälen och Åre.

Mer info: Surfbussen anordnar kvällskurser i teori och endagskurser i Stockholm alla dagar i veckan.

www.surfbussen.nu/snokitekurs-i-stockholm-nyborjare.html

8. CURLING

Curling är en mycket gammal sport som startade redan på 1500-talet på frusna sjöar i Skottland. Fortfarande använder man en 19 kg tung slipad sten från den obebodda skotska ön Isle of Craig. I Danderydhallen finns åtta curlingbanor där ett gäng på åtta personer kan boka upp en tid. Då ingår skor att låna och en tränare som förklarar hur en match går till. Ett lag består av fyra spelare, och det ligger mycket taktik bakom en match för att få curlingstenarna så nära boets mittpunkt som möjligt.

Mer info: På hemsidan finns ett bokningsschema där man kan boka in sig på ett två timmars pass. www.danderydscurling.com

Curling på Danderyds Curlingklubb med Ann Ljunglund och världsmästaren i Kanada 1973 – Bengt Oskarius.

Foto: Hélène Lundgren

9. SKIDOR

Precis bredvid Haninge pendeltågstation ligger Rudans friluftsområde som har Stockholms längsta skidspår med konstsnö. Spåret är 1,7 km och går genom både skog och fält. Alla skidar åt samma håll och vanliga skidåkare blir lätt varvade av vältränade skidåkare i kroppstajta, neonfärgade skidkläder. På torsdagar efter klockan 15.00 är spåret preparerat för skate. Under kalla vintrar finns det 5 km längdspår och spåret är upplyst till 22.00. Bredvid spåret ligger också en liten sjö där man kan åka skridskor på en plogad bana. I Täby och vid Ekebyhovsbacken på Ekerö finns också konstsnöspår samt skidliftar och skiduthyrning.

Mer info: För barn och ungdomar under 18 år kostar det ingenting och vuxna betalar 60 kronor för att använda spåret. www.skidspar.se/stockholm/haninge/rudans-friluftsgard, www.skidspar.se/stockholm/taby/taby-konstsnospar och www.ekebyhov.com/langdskidspar

10. VINTERBADA

På Hellasgården kan man bada bastu och ta sig ett dopp i en isvak. På måndag och onsdag är det arombastu på kvällarna och torsdagarna är stillsamma dagar med lugn och ro. Det finns också ett café och en plogad bana på Källtorpsjön samt uthyrning av långfärdsskridskor och längdskidor. En annan trevlig vedeldad bastu är Domarudden vid Åkersberga som ligger precis vid i liten sjön. Vill man unna sig en riktigt lyxig bastu kan man ta pendeltåget till Nynäshamns Havsbad och ta ett uppfriskande dopp i havet. Här finns en fin vedeldad bastu med panoramafönster och även en ångbastu. Det finns också en stor uppvärmd pool utomhus och i restaurangen serveras det riktigt god mat.

Mer info: Det är bara att dyka upp på ordinarie öppettider. www.hellasgarden.se/sv/bastu

Nynäs Havsbad.

Foto: Hélène Lundgren

11. PIRATKLUBBEN

Under sportlovet arrangerar Sandhamns Seglarhotell en Piratklubb för barn under 12 år. Det blir skattjakt, prisutdelning, grillning, lekrum, film, spa, tipspromenad, minidisco, överraskningar och en egen meny för piraterna. Seglarhotellet har öppet året runt och här kan man njuta av en härlig inomhuspool, badtunnor, fina vedeldade bastuflottar, trevliga rum samt riktigt god mat. Sandhamn är en riktigt fin skärgårdsö med vackra gamla trähus och promenader till sandstranden i Trouville. Värdshusets pubdel är öppen året runt och serverar riktigt god och prisvärd mat.

Mer info: 1–3 mars har Sandhamns Seglarhotell ett sportlovserbjudande med boende, piratklubb, spa och två rätters middag. www.sandhamn.com/sportlovserbjudande

12. PIMPELFISKE

Under sportlovet anordnar sportfiskarföreningar pimpelfiske på olika sjöar runtom i Stockholm. Sportfiskarklubben Lilla Fiskelyckan pimplar efter nyinsatt röding och grilla korv mån–ons mellan 09.00–14.00 på Nedre Rudan i Handen. Enskede SFK samlas på parkeringen vid Görvälsbadet den 27 februari kl 10.00–14.00 och 5 mars är det samling på parkeringen vid Stortorps vårdhem mellan 10.00 -14.00. På Magelungen blir det pimpelfiske 4 mars mellan 10.00–13.00 och alla är välkomna. Samling sker vid Högerudsbacken, nedanför Farsta strand Tunnelbanestation. Ett begränsat antal isdubbar och pimpelspön finns och anmälan sker till victor.soderberg@sportfiskarna.se

Mer info: Sportfiskarna har ett projekt som heter Klassdraget där 12 500 skolungdomar per år får chansen att komma ut och fiska på skoltid. Den lokala fiskeföreningen och skolan anordnar en friluftsdag där metspön eller pimpelspön delas ut gratis. www.sportfiskarna.se/KlassDraget Här finns mer info om sportfiskekortet som gäller på ett 40 -tal sjöar i Stockholmsområdet. www.sportfiskarna.se/Sportfiskekortet

Älta skola pimplar på Ältasjön.

Foto: Hélène Lundgren

 

FLER VINTERAKTIVITETER

Olympic day i Kungsträdgården

Olympic day anordnas i Kungsträdgården den 27–28 februari, mellan 11.00–16.00 och alla är välkomna att prova på olika olympiska idrotter som curling, skidskytte, konståkning och längdskidor. Flera olympiska idrottare kommer även att vara på plats.

Mer info: www.olympicday.se

 

Botkyrka winter games

Alla barn i låg och mellanstadiet är välkomna att gratis prova på karate, skytte, streetdance, fäktning, parkour, bordtennis, basket, cricket, skateboard, innebandy, hockey, konståkning, filmmarathon med Fanzingo, DJ-workshop och mycket mer. Idrottshuset i Tumba, Munkhättevägen 41, Ishuset Tumba den 29 februari–1 mars mellan 10.00–15.00.

Mer info: www.botkyrka.se/idrottfritidochnatur/spontanidrott/botkyrkawintergames

 

Vintersegling

Out Segelingsevenemang ordnar vinterseglingar för grupper med start i Rindö hamn, Vaxholm. I slutet av februari och mars kommer det att finnas chans för privatpersoner att vintersegla från Sandhamns Seglarhotell med ett minimum på sex personer.

Mer info: www.out.se

 

Isskulptering & isklättring

Om man är en grupp på tio personer så kan Northern Hemisphere arrangera snöskovandring, isskulptering, lavinkurs och isklättring när vädret tillåter.

Mer info: www.nh.se

 

LÄS MER: 12 tips på klassiska sportlovsaktiviteter i Stockholm

 

Av: Hélène Lundgren

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY