EXPRESSEN.SE

POLEN: Den okända rivieran

MIEDZYZDROJE, POLEN. Långa vita, finkorniga stränder, små pittoreska orter som ligger som ett pärlband längs kusten.
Låter nästan som den karibiska övärlden.
Men det handlar faktiskt om den polska Östersjökusten.
Ett fynd för svenska semesterfirare som inte vill ge sig alltför långt ut i världen.

Vita stränder som aldrig tar slut. Polen är perfekt för den som söker sol, bad och avkoppling.

Det är lätt att ta sig till Polen, ett grannland som fortfarande är ganska okänt för svenska semesterfirare. Enklast är att ta bilen på färjan från Ystad till Swinoujscie, en behaglig sjöresa på knappt sju timmar. Swinoujscie ligger på de båda öarna Wolin och Usedom och var känd som handelsplats redan på 1200-talet. I dag är Swinoujscie en viktig handels- och färjehamn, men samtidigt en populär fritids- och semesterort. Många kommer också hit för att besöka kurvårdsanläggningarna, där man dricker brunnsvatten och slappnar av med mineral- och gyttjebad. Gammal kurort Men vi lämnar Swinoujscie och de långa inbjudande sandstränderna och fortätter österut. Målet är Miedzyzdroje, en liten stad med 6 000 invånare, som anses vara pärlan bland badorterna vid Östersjön. Miedzyzdroje var från början mest känd som kurort eftersom flera källor med mineralhaltigt vatten fanns i närheten. I dag har staden utvecklats till en populär badort och hit kommer inte bara välbeställda polacker utan också turister från Tyskland och de skandinaviska länderna. Vita stränder Miedzyzdroje har det mesta man kan begära om man är på jakt efter sol, bad och avkoppling. Underbart vita stränder som aldrig tycks ta slut, en flera kilometer lång strandpromenad med försäljare som erbjuder allt från bärnstenssmycken till leksaker. Hotell, pensionat och krogar ligger vägg i vägg och här sitter man gärna med en skummande kall pilsner och studerar det brokiga folklivet. Husen har stått länge Inne på de små gatorna i stadskärnan förflyttas man långt tillbaka i tiden. Husen har stått länge och det renoveras flitigt. Framtidstron - inte minst med tanke på EU - syns tydligt längs strandpromenaden. Där bygger man om stora gamla hus, fulla av snickarglädje, som nu ska förvandlas till exklusiva bostadsrätter. Prisnivån är fortfarande behaglig i Polen. Man bor billigt och äter och dricker utan att ruinera sig. Kvällsnöjena är inte många i Miedzyzdroje. På hotellet Amber Baltic, som ligger vid stranden, har man nattklubben öppen på helgerna och runt om i staden finns några diskotek som håller igång under sommarsäsongen. Men sol och bad är det gott om. Och det är i första hand därför man väljer den här pärlan vid Östersjön.

Varierad kustremsa med många överraskningar

Det ligger en hel rad av mysiga små semesterorter längs den polska östersjökusten. Avstånden är korta, men med tanke på att vägarna inte är speciellt bra känns det skönt att kunna stanna till någonstans för en fika eller en promenad på stranden. Swinoujscie. Mest tryck är det i Swinoujscie, som tidigare haft rykte om sig att vara en typisk hamnstad. Men här finns också mycket annat, inte minst en fantastisk strand, och Swinoujscie ska definitivt inte väljas bort. Dziwnow. Från Miedzyzdroje går den smala vägen genom en vidunderlig tät bokskog. Ett par mil längre bort hittar man Dziwnow, en sömnig men charmig liten kurort med små trevliga serveringar och en lång, fin sandstrand. Dziwnowek. Vägen går vidare till Dziwnowek, som är lite större och har en huvudgata med affärer av olika slag. Fynda bland kläder och bärnstenssmycken Kolobrzeg. Har man tid, lust och ork följer man kustremsan hela vägen. Man kan göra ett stopp och kanske övernatta i Kolobrzeg, en mycket populär kurort med 45 000 invånare. Hit kommer folk i massor för att få bot för krämpor av olika slag. Hel. Orterna längs kusten är många men ett tips är att avsluta resan på halvön Hel. Längst ut på tippen ligger själva orten Hel med cirka 5 000 invånare. Ett litet fiskeläge som nu också försörjer sig på turism.

Fakta/Miedzyzdroje

SHOPPING

Bra köp: Bärnsten. * Bärnsten är väl det man tänker på i första hand. Fina smycken med bärnsten som bas. Men handla i "riktiga" affärer. Det är lätt att bli lurad.

MAT & DRYCK

Prisexempel: Trerättersmiddag med vin 175 kronor. Halv liter öl 7:50-10 kronor. Big Mac 13:50 kronor (30:- i Sverige). * Det polska köket är väl inte någon direkt höjdare. Vi åt en enkel måltid med öl för drygt 80 kronor. Restaurangen på Hotel Marina, som ligger i centrum, kan rekommenderas. Där kostade en middag för två med förrätt, varmrätt, vitlöksbröd, vatten och vin 349 kronor. Vinet gick på 144 kronor. Andra restauranger värda ett besök: Astoria och Riviera. McDonald's finns inte i Miedzyzdroje, men en vanlig hamburgare får man för en knapp tia.

SE OCH GÖRA

Missa inte... vildsvinen. * Det finns en hel del sevärdheter i och runt Miedzyzdroje, som också är högkvarter för Wolinski National Park. Ett fantastiskt naturområde med mycket bokskog och ett rikt djur- och växtliv. Djupt inne i skogen finns också ett reservat för bisonbufflar och vildsvin. Det är ett par kilometer att gå, men det är det värt. Allmänt: Populär badort 15 kilometer från Swinoujscie. Polska är språket, men man klarar sig bra med tyska. Lite knepigare med engelska, men det fungerar hyggligt. Resa dit: Färja från Ystad till Swinoujscie. Prisexempel: Unity Line/Pol-Line har olika typer av hotellpaket. På förstklassiga Amber Baltic i Miedzyzdroje kostar det 1 170 kronor per person i dubbelrum (tilläggsnatt 550 kronor per person). I hotellpaketet ingår resa tur och retur Ystad-Swinoujscie, plats i insideshytt, frukostbuffé ombord, en övernattning och frukost på hotellet. Tillägg för bil 420 kronor (maxlängd 6 meter). Priset gäller till 31 augusti. Bo: Varierar, men man bor billigt och bra för ett par hundralappar på pensionat eller mindre hotell. o PASS OCH VISUM: Svenska medborgare behöver inget visum, bara pass. Har ni bilen med krävs körkort, giltigt registreringsbevis i original, försäkringsbevis (grönt kort) samt nationalitetsmärke. Tid: Samma som Sverige. o Valuta: 1 zloty = 2:14 kronor. 100 kronor = 46,75 zloty Kreditkort: Ja, på de flesta restauranger och hotell i städerna. Bankomater: Ja. Mobiltelefon: Ja. Elektricitet: Fungerar med svenska stickkontakter.

Information:

www.tourpol.com www.poland.pl www.gopoland.com www.visit.pl www.miedzyzdroje.pl www.swinoujscie.pl Polska Statens Turistbyrå, tel: 08-21 60 75

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY