EXPRESSEN.SE
<span>London är känt som en stor jul-stad.</span>

London är känt som en stor jul-stad.

Foto: Bigstock

<span>Hitta finaste julpyntet på Selfridges.</span>

Hitta finaste julpyntet på Selfridges.

Foto: Dan Kitwood

Visa i helskärm
1/1

Mysigaste ställena för julshopping i London

Packa bekväma skor och fyll plånboken med pund!

London är ett självklart resmål för julshopping och julstämning.

Här handlar du glittrande kulor till granen i lyxvaruhusen och klapparna med det lilla extra. Söndag tipsar om 13 varuhus, marknader och butiker att besöka.

Text: Thomas Kvarnkullen

Selfridges

När lyxvaruhuset i den västra änden av shoppinggatan Oxford Street öppnar julavdelningen i augusti hänger kunderna på låset. Här finns över 100 000 juldekorationer årets toppsäljare är kulor med mönster av den brittiska flaggan. Den som köper sina klappar i varuhuset har i år möjlighet att få både Nutella-burkar och handväskor personligt graverade. Missa förresten inte julskyltningen, som brukar vara något extra.

Adress: 400 Oxford Street.

Harrods har en hel avdelning med juldekorationer.

Foto: Shutterstock

Harrods

Tomten kom till lyxvaruhuset redan i juli, eftersom Harrods gärna vill vara först med att dra igång julen. På tredje våningen finns en hel avdelning med mängder av dekorationer, julgranspynt, julstrumpor och julkorgar. I varuhuset går det förstås att köpa alla slags julklappar, även om priserna inte lämpar sig för den lilla budgeten. Men även de billigaste klapparna känns exklusiva i de klassiska mörkgröna påsarna. Här kan barn också boka ett personligt möte med Father Christmas.

Adress: 87-135 Brompton Road.

Känd leksaksaffär.

Foto: Kirsty Wigglesworth

Hamleys

Trots konkurrens från Disney och andra leksaksjättar står sig Londons mest kända leksaksaffär väl i konkurrensen. De som jobbar här är verkligen experter på leksaker och på varje våningsplan (varuhuset har sju) pågår ständigt demonstrationer av leksaker du inte trodde fanns. En av årets bästsäljare väntas bli en radiostyrd Frost-Elsa på skridskor och en maskin som låter barnen tillverka sina egna 3D-föremål.

Adress: 188-196 Regent Street.

Covent Garden

Valet för den som vill ta sig bort från de större shoppinggatorna i centrala London. I början av november sätts piazzan i juleskrud, med ljusslingor, renar och slädar. Området är känt för sin gatuunderhållning men erbjuder också en hel del shopping. På Long Acre finns bland annat TK Maxx, en outlet-kedja med billiga designkläder. Här går det att ta en pint på en trevlig brittisk pub och på Neil Street hittar du caféer och restauranger.

Vacker juldekoration på Oxford Street.

Foto: Bigstock

Oxford Street

Turisternas favorit och Londonbornas skräck. Det är sällan tomt på den nära två kilometer långa gatan i centrala London. Här hittar du de stora internationella kedjorna, som H&M, Mango och Zara. Billiga sportkläder hittar du på Sportsdirects flaggskeppsbutik, där det går att göra riktiga sneakersklipp. En annan budgetfavorit för många är Primark som ligger intill, känt som ett fyndparadis för den som står ut med trängsel.

Liberty

Varuhuset i Tudorstil är ett av Londons mest anrika och kända varuhus. Här är det exklusiv shopping som gäller både vad gäller priser och märken. Liksom andra varuhus satsar Liberty på en ordentlig julavdelning, som de är välkända för. Ska du slå till på något här är det kanske främst de speciella tygerna med Liberty-mönster, som också går att få i form av kläder, handväskor och anteckningsböcker.

Adress: 19-21 Great Marlborough Street.

Drick lite glögg eller mulled wine på Winter Wonderland.

Winter Wonderland

20 november öppnas Londons eget vinterland upp i Hyde Park, som blivit en vinterfavorit för både Londonbor och turister. Här kan du gå runt bland marknadstånden och köpa julsaker, hantverk och delikatesser eller värma dig med varm choklad, engelsmännens motsvarighet till glögg, Mulled Wine. Winter Wonderland är inte bara en julmarknad utan även ett vintertivoli med möjlighet att ta ett varv i någon av åkattraktionerna.

Adress: Rangers Lodge.

Mångårig leverantör till drottningen.

Foto: Colourbox

Fortnum & Mason

Ett av Londons mest anrika varuhus, grundat 1707, är ett självklart julklappsställe. En av de mångåriga leverantörerna till drottningen snålar inte för att få kunderna i julstämning. Här köper du handgjorda adventskalendrar i trä, lyxiga julkorgar eller smällkarameller fyllda med godsaker. I julklappspåsarna bär du med dig varuhusets teer i snygga plåtburkar eller varför inte den engelska favoriten, jordgubbs- och champagnesylt, med en flott F&M-etikett.

Adress: 181 Piccadilly.

Carnaby Street

Ett stenkast från de välbesökta shoppinggatorna Oxford Street och Regent Street ligger kultförklarade Carnaby street, som är mindre och charmigare än de större shoppingstråken. På 60-talet spelade Carnaby street en avgörande roll i trend-London och även i dag inhyser gatorna flera av de mest framgångsrika brittiska klädmärkena. Det går även att shoppa i små mer personliga butiker. Här finns också flera trevliga restauranger och caféer för den som behöver en shoppingpaus.

Regent Street

Gatan som från Oxford Circus till Piccadilly Circus är en favorit för många shoppingsugna. Här finns snäppet exklusivare butiker än på Oxford street, även om det inte behöver vara jättedyrt. Många butiker i London drar igång rean innan jul. Här finns Apple Store och det brittiska tvålmärket Molton Brown, som också säljer bra doftljus. Ett extra plus för julkänslan som infinner sig när Londons mest kända julbelysning slås på 15 november.

Westfield

Julstämningen finns i centrala London. Men om det är så mycket shopping som möjligt på ett och samma ställe som gäller tar du dig med Central Line eller Jubilee Line till Stratford. Där ligger ett av Europas största köpcentrum, med 250 butiker och 65 restauranger. Letar du efter en speciell affär finns den förmodligen här. Det kan bli olidligt trångt i gallerian under helgerna, inte minst inför jul. Passa på att kolla in OS-stadion som också ligger här.

Adress: Olympic Park.

New och Old Bond Street

Lyxshoppingens centrum i centrala London, dit många av de rika och berömda tar sig för att gå på shoppingrunda. Här ligger de välputsade och lyxiga butikerna på rad: Prada, Louis Vitton, Chanel och Ralph Lauren, liksom de brittiska stoltheterna Burberry och Mulberry. På New Bond Street har också det brittiska märket Smythson en stor butik som säljer lyxiga väskor, dokumentmappar och plånböcker.

Southbank Christmas Market

Det finns julmarknader över hela London men en av de mest populära ligger vid Southbank, alldeles vid Themsens strand. Här finns marknadsstånd med delikatesser, mat, julsaker och hantverk och en arrangerad granskog. Om vinterkylan har kommit till London går det att värma sig vid någon av brasorna, eller med värmande dryck från någon av försäljarna på marknaden.

Adress: Southbank Centre.

 

LÄS OCKSÅ:

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY