EXPRESSEN.SE

Höga bensinpriser möter semestersvenskarna

Det är inte bara i Sverige som bensinpriset är högt.
För dem som väljer att bilsemestra i Europa kan tankningen innebära obehagliga överraskningar. Eller vad sägs om att betala 11:43 kronor litern i Nederländerna eller 11:22 i Storbritannien?
En sammanställning av Motormännens riksförbund över de priser som gällde i måndags för 95-oktanig bensin visar att det råder stora prisskillnader. I Sverige var priset 10:15 men det steg sedan till 10:33 och ytterligare prishöjningar är att vänta, uppger presschef Tomas Nilson. Den som vill komma billigast undan får välja Ryssland, där priset bara är 2:77 kronor litern, eller Ukraina som har ett literpris på 3:38. - Vår undersökning visar att sex–sju länder har ett högre bensinpris än Sverige, säger Tomas Nilson till TT.

Planera tankningen

I Bulgarien, Lettland och Rumänien kostar bensinen runt 6:50 kronor litern. I vissa Medelhavsländer som Spanien och Grekland ligger priset ett par kronor lägre än i Sverige. - Rådet till bilresande svenskar på Europasemester är att planera tankningen noga innan några landsgränser passeras, säger Tomas Nilson. Som exempel pekar han på att priset i Luxemburg är 8:59, medan det i Nederländerna är tre kronor högre och i Tyskland nästan två kronor högre.

Pumpa däcken!

Ett annat tips är att vika av från de stora motorvägarna och tanka i någon närbelägen by eller stad, där bensinstationerna ofta har lägre priser. För att hålla nere förbrukningen gäller de vanliga råden om att hålla avstånden, planera körningen för att undvika onödiga inbromsningar och att köra med jämn fart. Bensinförbrukningen ökar kraftigt vid ojämn fart med många snabba accelerationer och inbromsningar. Det gäller också att köra på högsta möjliga växel och att ha däcken välpumpade.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY