EXPRESSEN.SE
<span>Mallorca blir ännu hetare i år.</span>

Mallorca blir ännu hetare i år.

Foto: Thinkstock

<span>Kroatien kommer att befästa sin ställning som ett av svenskarnas mest populära semesterländer under sommaren.</span>

Kroatien kommer att befästa sin ställning som ett av svenskarnas mest populära semesterländer under sommaren.

Foto: Elisabet Axås

<span>Lissabon blir en riktig weekendraket i år!</span>

Lissabon blir en riktig weekendraket i år!

Foto: Shutterstock

Visa i helskärm
1/1

Det här landet blir weekendraket 2016

Ticket har spanat i kristallkulan och sett tio heta restrender under 2016.

Mallorca och Kroatien ser ut att bli årets semesterfavoriter. Den som vill vara trendig åker på en weekendresa till Lissabon.

Ticket har tittat på årets resebokningar och jämfört med bokningarna för samma period förra året. Här är tio heta restrender de kommit fram till:

 

5 generella restrender

1. Ovanligt stort resesug

Januari är årets största resebokningsmånad och redan nu konstaterar resebyrån Ticket att suget efter resor är på topp i år. Totalt har bokningarna ökat med 6 procent i år jämfört med samma tid förra året.

– Fjolårets rekordkalla sommar gör fortfarande avtryck i form av en ökad reslust under hela 2016. De som var hemma i Sverige och frös under fjolårets sommarsemester vill försäkra sig om att få semester i värmen under 2016, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

2. Bokar tidigt

Efter förra årets tryck på sommarresor till höga sista minuten-priser, har många varit extra tidigt ute med att boka resa. För att få just den resan man vill ha har många planerat årets semester redan under julen.

– Det är hög tid att boka sommarresa, speciellt om man är ute efter något speciellt. Större lägenheter, som är lämpliga för familjer, är liksom lägenheter med fina terrasser eller egna pooler sådant som går åt först, säger Karin Starkman Ahlstedt.

3. Stort sug efter sol och bad

Sol- och badresor är något av det som lockar mest. Klassiker som Mallorca, Kreta och Rhodos ökar i popularitet och fortsätter att vara svenskarnas sommarfavoriter. Mest bokat under 2016 är dock vinterfavoriten Gran Canaria. Thailand gjorde comeback under förra året och fortsätter att locka resenärer under 2016. Framför allt är det reguljärflygets satsningar som gjort att fler vill resa dit, både på vintern och under sommaren.

4. Stabilt för weekendresor – London och New York i topp

Weekendresor och resor till storstäder fortsätter locka många. London och New York ser hittills ut att vara de mest populära storstäderna att resa till, trots att de på grund av valutan tappar något jämfört med förra året.

5. Upplevelser i fokus

Oavsett om man väljer sol och bad eller storstäder så är trenden att upplevelser är i fokus. Vi vill gärna att det ska finnas möjligheter till utflykter, kultur och aktiviteter såsom vandring eller träning. Det genuina och lokala är uppskattade upplevelser. Allt fler väljer att åka på kombinationsresor för att få uppleva mycket på kort tid. Exempelvis kan det handla om flera resmål på en och samma resa, storstäder med fina stränder eller stränder kombinerat med en kryssning.

Vackra Palma.

Foto: Panthermedia

5 resmålstrender

1. Mallorca – storfavoriten 2016

Mallorca ser ut att få ett riktigt uppsving under 2016. Allt fler längtar till den variationsrika ön, som erbjuder både sol, bad, härligt stadsliv i Palma, utflykter till bergsbyar och aktiviteter som vandring och cykling. Jämfört med förra året har bokningarna ökat med 45 procent. Fortsätter bokningstrenden ser Mallorca ut att bli årets vinnare.

2. Kroatien – årets semesterland

Redan förra året började charterarrangörer satsa på Kroatien. Något som svenskarna gillade. Satsningarna från charterarrangörerna fortsätter i år, exempelvis ökar Ving sina resor till Kroatien med hela 80 procent i sommar. Bokningarna till landet har ökat med 46 procent jämfört med förra året och mycket talar för att Kroatien kommer att befästa sin ställning som ett av svenskarnas mest populära semesterländer under sommaren.

3. Årets weekendbubblare: Lissabon

Berlin och Barcelona forsätter att öka i popularitet. Men kometen bland storstäderna ser Lissabon ut att bli. Bokningarna hit har ökat med 33 procent, vilket har gjort att staden tagit sig in på tio i topplistan.

4. Årets stad- och bad-bubblare: Malaga

Här är trenden solklar. Resmål som både bjuder på både härliga bad och stadsliv är populärare än någonsin. Allra hetast i år håller Malaga på att bli. Bokningarna till Malaga har ökat med 60 procent. Redan förra året pratade Ticket om retrocharter och Malaga var ett av de resmål som kommit tillbaka som efterlängtat charterresmål. I år är det reguljärflyget som driver trenden och ökar kraftigt.

Dubai, Barcelona, Palma och Lissabon är andra resmål med stränder i närheten av storstadslivet som ökar starkt.

5. Lyx på resan: Mauritius

När prins Carl Philip och prinsessan Sofia åkte på smekmånad till Fiji ökade intresset att resa till paradisöar även bland vanliga svenskar. Och svenskarna fortsätter att söka sig till lyxigare resmål på semestern och vill även boka hotell med det lilla extra.

Mauritius och Maldiverna ser ut att fortsätta uppåt. Maldiverna har klättrat 15 platser på topplistan över svenskarnas mest bokade resmål i år, till plats 43, efter en ökning på över 50 procent. Zanzibar är också en riktig komet, dit bokningarna ökar hela 78 procent, om än från relativt små volymer.

Det pekar uppåt för Mauritius.

Foto: Joakim Drugge

Mest bokade resmålen 2016

Tio i topp 2016 – bokat i början av januari

1. Gran Canaria (1)

2. Bangkok (2)

3. Phuket (3)

4. Mallorca (6)

5. Teneriffa (5)

6. Krabi (10)

7. New York (4)

8. Miami (9)

9. London (7)

10. Malaga (16)

 

Mest bokade städerna 2016 – i början av januari

1. New York (1)

2. London (2)

3. Barcelona (4)

4. Paris (3)

5. Belin (5)

6. Rom (6)

7. Lissabon (ny)

8. Los Angeles (10)

9. Prag (9)

10. München (8)

 

Mest bokade sol- och badresmålen 2016 – bokat till och med den 3 januari

1. Las Palmas (1)

2. Bangkok (2)

3. Phuket (3)

4. Mallorca (5)

5. Teneriffa (4)

6. Krabi (8)

7. Miami (7)

8. Malaga (12)

9. Kreta (10)

10. Cancun (9)

 

Mest bokade charterresmålen 2016 – bokat till och med 3 januari

1. Gran Canaria (1)

2. Teneriffa (5)

3. Mallorca (5)

4. Phuket (3)

5. Kreta (7)

6. Cancun (6)

7. Rhodos (9)

8. Krabi (10)

9. Cypern (8)

10. Fuerteventura (14)

 

Källa: Ticket.

 

LÄS OCKSÅ: 

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY