EXPRESSEN.SE
<span>Seinefloden med dess broar och Notre Dame med sina spiror är något av det som gör Paris till världens mest romantiska stad.</span>

Seinefloden med dess broar och Notre Dame med sina spiror är något av det som gör Paris till världens mest romantiska stad.

Foto: Kavalenkava Volha

<span>Som turistdestination är Paris en av världens mest sevärda städer. Eiffeltornet är bara ett exempel.</span>

Som turistdestination är Paris en av världens mest sevärda städer. Eiffeltornet är bara ett exempel.

Foto: Thinkstock

<span>Vackra kyrkan Sacré-Cœur.</span>

Vackra kyrkan Sacré-Cœur.

Foto: Lennart Bergquist

Visa i helskärm
1/1

Därför ska du inte sluta resa till Paris

Terrorattentaten minskar turismen i Paris - på kort sikt.

Men i lite längre perspektiv kan turistmetropolen Paris omöjligt förlora.

Som stad är den nämligen en av världens absolut mest sevärda.

Här är 12 tunga skäl till en Parisresa.

1. Romantiken

Paris är världens mest romantiska stad. Kärlek och passion i den franska huvudstaden har varit föremål för en oändlig rad sånger, filmer och böcker. Seinefloden med dess broar, Notre-Dame med sina spiror, tonerna av musettedragspel från något kafé - Paris är och förblir resmålet nummer ett för förälskade par.

 

2. Krogmaten

Staden har 70 restauranger med stjärnor i Guide Michelin var av tio trestjärniga. Få, om några, städer i hela världen kan konkurrera när det gäller utbudet av bra krogar - här är det klass och stolt yrkeskunnande som gäller - hela vägen från superduperlyx till enkla kvarterskrogar.

 

3. Kaféerna

Staden har ett grundmurat rykte som bohemernas, filosofernas och de intellektuellas stad och stora diskussionsklubb. Och de väl insuttna - och ofta mycket vackra - kaféerna är de naturliga tummelplatserna för alla som ivrar efter att lösa livets gåtor och problem över en kopp starkt kafé eller ett glas rödtjut. Allra mest legendariskt är Les Deux Magots på Boulevard Saint-Germain där paret Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre en gång höll hov.

 

4. Louvren

Världens mest berömda museum med världens mest berömda konstverk (Mona Lisa). Nog sagt.

Louvren.

Foto: Elnur Amikishiyev

 

5. Varuhusen

Få shoppingupplevelser är mäktigare än Paris berömda varuhus med Galeries Lafayette och Printemps i spetsen. Galeries Lafayette är tre stora varuhus intill varandra och rymmer bland annat Lafayette Gourmet, ett matpalats med över 10 000 sorters franska delikatesser. Varuhuset lockar världens rikaste och har speciella shoppingsviter kan schejker och stjärnor som Madonna pröva varorna i avskildhet.

De berömda modehusen ligger på rad längs Avenue Montaigne (Gucci, Chanel, Céline, Dior) och Rue Faubourg Saint-Honoré (Hermès, Yves Saint Laurent, Versace).

 

6. Baguetterna

Även den fattigaste ryggsäcksturist äter gott i Paris. Tacka de gudomliga baguetterna för det. Köp det härliga brödet, en bit camembert och något att dricka, slå er ned en av avsatserna utmed Seine - och tillvaron blir tämligen underbar.

 

LÄS MER: Paris bästa bagerier – här hittar du det godaste brödet

 

7. Världens mest fascinerande kyrkogård

Trolska kyrkogården Pére Lachaise lockar allehanda besatta fans från hela världen. Vissa vallfärdar hit för Chopins grav, andra för Edith Piafs, Oscar Wildes eller Jim Morrisons. För att nu bara nämna några av alla de fascinerande personligheter som har fått sina sista vilorum här. Som berömdhet är den franske journalisten Victor Noir inte i samma klass. Men gravmonumentet över journalisten - som avled i en revolverduell 1870 - har blivit ett mål för skrockfulla kvinnor som önskar bli gravida. Stenskulpturen av honom har nämligen en ovanligt kraftfull utbuktning i skrevet - kvinnor som rör vid den sägs snabbt bli havande.

Ett foto publicerat av @pennys118

 

8. Delikatessbutikerna

Parisborna hör till världens främsta läckergommar och snart sagt allt ätbart gott har sin egen uppsättning av specialister och dedikerade butiker. Testa till exempel bröd hos delikatessbageriet Du Pain et des Idées (34 Yves Toudic) där ett bröd kan heta Le Pagnol aux Pommes och innehålla äpple, russin och apelsinblommor. Bland stadens många chokladkonstnärer märks Robert Linxe och hans La Maison du Chocolat (120 Avenue Victor-Hugo samt flera andra) som säljer choklad smaksatt med färsk frukt och asiatiska kryddor.

 

9. Notre-Dame

Den gamla gotiska katedralen (som började byggas 1163) är en av världens mest legendariska kyrkor och ett omtumlande byggnadsverk där man verkligen kan känna historiens vingslag. Här lät Napoleon sig krönas till kejsare 1804. Katedralens sagolika rykte lever vidare inte minst tack vare "Ringaren i Notre Dame", Victor Hugos berömda roman om den puckelryggige och vanskapte ringaren Quasimodo. Romanen har blivit film flera gånger och etsat fast Notre-Dame i många barnasinnen genom Disneys tecknade version.

Notre-Dame.

Foto: Colourbox

 

10. Loppmarknaderna

Många menar att staden har världens bästa loppmarknader. Marché aux Puces är inte bara Paris äldsta utan även världens största. Jätteloppisens 3 000 stånd utgör goda jaktmarker för fynd bland både kläder och antikviteter. Avenue de la Porte de Clignancourt.

 

11. Montmartre

Den förtjusande och högt belagda stadsdelen som är känd för sina konstnärer och nattklubbar. Bland berömda konstnärer som levt och verkat här märks Pablo Picasso, Salvador Dalí, Claude Monet samt Henri de Toulouse-Lautrec, den senare främst berömd för alla de firade affischer han gjorde åt områdets många kabaréer och andra nöjesetablissemang. Den mest berömda av dessa, nattklubben Moulin Rouge, bedriver verksamhet här än i dag. Ett måste är förstås även den enastående kyrkan Sacré-Cœur.

 

12. Champs-Élysées

I en succélåt på 70-talet sjöng Marianne Faithfull - Parisbo sedan länge - om drömmar i livet som den om att "åka genom Paris i en sportbil med den varma vinden i ditt hår."

Har du ingen sportbil till hands så nöj dig med en promenad utmed världens mest berömda och pampiga paradgata för känslan av hur storslaget och mäktigt det fria livet i den vackraste av storstäder kan vara.

Champs-Élysées

Foto: Thinkstock

 

LÄS MER:

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY