EXPRESSEN.SE
På väg tillbaka. Snart två år efter terrorattackerna har turisterna börjat återvända till Bali. Men USA varnar fortfarande för ett "pågående terrorhot".

På väg tillbaka. Snart två år efter terrorattackerna har turisterna börjat återvända till Bali. Men USA varnar fortfarande för ett "pågående terrorhot".

Visa i helskärm
1/1

BALI: Sex skäl att resa dit

Regn, regn och åter regn.
Det är nidbilden av en resa till Sydostasien under sommar och tidig höst.
Samtidigt flödar solen på Bali som har högsäsong.
Statistiken över nederbörd talar sitt tydliga språk: Phuket 400 millimeter regn i september, Hanoi/Saigon: drygt 300 i augusti. Än värre är det i Goa i juni-juli: fasansfulla 800 millimeter. Som en liten jämförelse faller det sällan mer än 60 millimeter i månaden i "regniga" London.

Åtta soltimmar

Med andra ord låter monsunens Sydostasien denna tid inte som någon höjdare för genuina soldyrkare. Men det finns undantag: På Bali är vädret som bäst mellan april och september. Solen skiner 8-9 timmar om dagen, luftfuktigheten är dräglig och himlen blå.

Strängare visumregler

Snart två år efter terror- attackerna har turisterna börjat återvända på allvar. Ön andas försiktig optimism och det finns till och med hotell som har 80-90 procents beläggning. Samtidigt fortsätter brittiska och australiska UD att avråda sina medborgare från icke nödvändiga resor till ön. USA varnar för ett "pågående terrorhot". Lägg till det strängare visumregler, sars, Irakkriget och vårens hotande fågelinfluensa. Fram träder en turistö som trots allt klarat kriserna bra. Det säger en del om Balis dragningskraft och potential.

Här är sex anledningar att besöka Bali under sommaren eller hösten:

Klimatet. Få ställen i regionen har bättre väder mellan april och september. Lugnet. Även om besökarna börjar hitta tillbaka är det fortfarande långt till toppåren kring millennieskiftet - och lätt att fly turisthorderna. Det genuint balinesiska. Sök upp en festival eller se åtminstone hur hushållens altare smyckas med offergåvor - canang - och rökelse varje morgon. Ubud. Här finns kulturens vagga, konsten och de bästa danserna. Bra bas för att utforska omgivningarna med moppe, cykel eller till fots. Inlandet. Vulkanerna, risterrasserna som hänger på bergen, grönskan och det sköna landskapet. Kostnadsnivå och utbud. Lyx- eller budgetsemester? Oavsett vad du väljer ger den hinduiska ön utmärkt valuta för pengarna. Men packa inte tungt - det är lätt att förvandlas till storshoppare på Bali. ! Och ett till att tveka: Terrorhotet mot världens turistorter - Bali är inget undantag. Det är därför en god idé att hålla sig uppdaterad och försöka bedöma säkerhetsläget innan avfärd.

FAKTA/ Bali

Invånare: 3 miljoner på en yta som motsvarar Gotlands. Runt 80 procent jobbar inom turistindustrin. Flyg: En reguljärbiljett Stockholm/Göteborg/Köpenhamn-Denpasar (Bali) kostar drygt 8 000 kronor inklusive skatter fram till omkring 10 augusti. Därefter sjunker priset till runt 6 500 för resor till mitten av december. Paketresa: Två veckor med Globetrotter i juli/augusti kostar från 10 000 kronor per person i dubbelrum. Visum: Krävs och kan sökas genom indonesiska ambassaden (telefon: 08-545 55 880). Formulär kan laddas ner genom hemsidan under "consular Affairs". Bo: Dubbelrum på hotell i mellanklass kostar från 300 kronor. Enkla rum på familjehotell: 30-50 kronor. Äta: Tvårätters middag med öl på bättre ställe från 75 kronor. Enkel lunch: 10 kronor. Resa runt: Minibussar går i skytteltrafik mellan turistorterna. Hyra moppe: 35 kronor/dag. Hyrbil: från 150-200 kronor/dag. Lägg till en 50 femtiolapp så ingår förare.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY