EXPRESSEN.SE
<span>Coober Pedy i södra Australien.</span>

Coober Pedy i södra Australien.

Foto: Instagram

<span>Katedralen i Colombia.</span>

Katedralen i Colombia.

Foto: Instagram

<span>Katakomberna i Paris.</span>

Katakomberna i Paris.

Foto: Francois Mori

<span>Wieliczkas saltgruva i Polen.</span>

Wieliczkas saltgruva i Polen.

Foto: Instagram

<span>The Vaults i London.</span>

The Vaults i London.

Foto: Instagram

<span>Cu Chi-tunnlarna i Vietnam.</span>

Cu Chi-tunnlarna i Vietnam.

Foto: Instagram

Visa i helskärm
1/1

9 platser under jord som får dig att rysa

Krigsbunkrar, temaparker och katedraler. Det är några av världens märkligaste och mest fascinerande turistattraktioner under jord. Här har vi valt ut nio vackra och skrämmande favoriter.

På ytan verkar normalt, tryggt, lugnt. Men under såväl energiska storstäder som övergivna stenbrott kan man hitta de mest fantastiska hemligheter.

Här listar vi, med hjälp av MailOnline, nio av världens häftigaste underjordiska turistattraktioner, från Wales till Australien.

Katakomberna i Paris.

Foto: Francois Mori

1. Katakomberna i Paris

Under den sprudlande franska huvudstaden finns över 300 kilometer av tunnlar och grottor som håller en mörk historia. Här har man hittat ben efter sex miljoner människor – hälften av Paris nuvarande befolkning.

Benen placerades i tunnlarna mellan 1785-1860, då stadens kyrkogårdar var överfulla. På sina ställen är benen uppställda som riktiga konstverk.

Större delen av katakomberna är avspärrade, men en liten del är öppen för folk att besöka. Men varning: Det är inget för den klaustrofobiske!

LÄS OCKSÅ: 11 måsten i Paris

2. Bounce Below – Llechwedds skiffergruva i North Wales

Den viktorianska skiffergruvan är dubbelt så stor som Sankt Pauls-katedralen i London – och är världens största underjordiska trampolinpark. Tre trampoliner som mäter 20 meter i diameter sitter ihop med en kana på 20 meter, den högsta hänger 60 meter över marken. Nät omgärdar hela trampolinområdet för att besökare ska slippa fallolyckor

Idén kommer från en liknande park i Frankrikes skogar, men det här är världens första trampolinpark under jord.

3. Salina Turda i Rumänien

En av världens äldsta saltgruvor, Salina Turda i Rumänien, håller i dag en underjordisk temapark.

Här kan du åka pariserhjul eller trampa runt i en trampbåt, se på teater, bowla eller spela minigolf med mer.

Gruvan kom till under medeltiden, då gruvarbetare högg medicinskt salt här. Den djupaste gruvan är hela 120 meter under jord.

4. Cu Chi-tunnlarna i Vietnam

Det över 300 kilometer långa tunnelsystemet ligger utanför Ho Chi Minh City i Vietnam. De kolsvarta tunnlarna användes under Vietnamn-kriget för att gömma sig från amerikanerna.

Här fanns boplatser, sjukhus, lager och gångar för transporter. Tunnlarna är kända för sina extremt trånga öppningar, knappt tillräckliga för en vuxen människa. Därför har huvudingången i dag vidgats för att turister ska kunna komma ner och se tunnlarna i det skick de lämnades 1955-1975.

LÄS OCKSÅ: Phu Quoc i Vietnam – en orörd pärla

Ett foto publicerat av Silvia (@silviam_)

5. Kabinettets krigsrum i London

Från den här stora bunkern styrde Churchill sina politiker under andra världskriget 1940-1945.

Även om han ogillade att hålla sig gömd, och hellre hade synts på krigsfronten, gick han med på att hålla sig här nere när livet på 10 Downing Street var för osäkert.

Än i dag kan man se de vardagliga tingen som användes här under kriget; pennor, papper, kartor etc.

Men rummen som går att beskåda är bara en tredjedel av komplexet på hela 3000 kvadratmeter.

6. Coober Pedy i södra Australien

Invånarna i gruvstaden Coober Pedy byggde sina hem och affärer under den kalkrika lerstenen i Australiens vildmark. För att öka bekvämligheten och välkomna turister finns i dag även hotell, kyrkor, museum, konstgallerier, restauranger och barer.

Här bor 3500 invånare permanent, och de utgrävda hemmen i leran har allt man kan önska i ett vanligt hus: eldstäder, walk-in-closets, tv etc. Gruvan är känd för sina stora fynd av opaler, den största källan i världen faktiskt.

LÄS OCKSÅ: Australien slår alla rekord på Instagram

7. Saltkatedralen i Colombia

93 kilometer från huvudstaden Bogota ligger gruvan i Nemocon. Den är över 500 år gammal och har något väldigt speciellt – en katedral 180 meter under jordens yta.

Vackra, karvade saltskulpturer och ett nästan fem meter högt kors lockar hit närmare 3000 besökare – varje söndag.

Ett foto publicerat av @marti.c28

8. Wieliczkas saltgruva i Polen

Gruvan är Polens största turistattraktion, och består av hundratals kilometer av tunnlar.

Det underjordiska sanatoriet är känt för sin rena luft och har många besökare med astma som kommer dit för att andas. Förutom sanatoriet kan man här se ett kapell, en balsal, restauranger och butiker och en ljusshow – allt karvat ur saltstenen som gruvan består av.

9. The Vaults i London

De övergivna tunnlarna under Waterloo Station tas tillvara på hög nivå. Här finns i dag 176 platser för besökare att se okonventionella pop up-teatrar, biofilmer och andra event eller framträdanden. Eller varför inte spela lite golf?

I dessa spöklika lokaler finns både teater, galleri och kök.

Källa: DailyMail

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY