EXPRESSEN.SE
<span>Propra kläder kan ge dig en guldplats.</span>

Propra kläder kan ge dig en guldplats.

Foto: Colourbox

<span>Sköna, breda stolar och champagne ur riktiga glas. Det är livet i business class.</span>

Sköna, breda stolar och champagne ur riktiga glas. Det är livet i business class.

Foto: Finnair

<span>Du kan lyckas bråka dig till en business class-plats om du orkar.</span>

Du kan lyckas bråka dig till en business class-plats om du orkar.

Foto: Colourbox

<span>Det finns flera sätt att öka chanserna att slippa trängas i ekonomiklass.</span>

Det finns flera sätt att öka chanserna att slippa trängas i ekonomiklass.

Foto: Anterovium / Anterovium

Visa i helskärm
1/1

Så uppgraderas du till business class: 12 tips

FLYG. Den som någon gång blivit uppgraderad till business class på flyget vill aldrig återvända till turistklass igen. Men hur gör man för att bli uppgraderad?

Allt om Resor har tipsen för dig som vill flyga med stil.

Av: Krister Berntsson

Det spelar ingen roll om det kallas business class eller premium. Har du någonsin blivit uppgraderad dit, så har du nått flygresenärernas heliga graal. Sätena är större och bekvämare, benutrymmet gigantiskt, hörlurarna är i toppklass, skärmen knivskarp, maten är bättre och servicen snabbare.

Det är helt enkel ett mer civiliserat sätt att resa.

Men smakar det så kostar det. Sisådär sex, sju gånger så mycket som turistklass.

Och om du står där och ska välja mellan att flyga till New York för 3 800 eller 26 000 kronor, så vet vi nog alla vad du tar.

Kvar finns hoppet om att bli uppgraderad och på så sätt få gå till vänster i planet. Men hur blir man då uppgraderad?

Allt om Resor har samlat tipsen från nätet åt dig. Här får du tolv mer eller mindre trovärdiga sätt att hamna bakom det sägenomspunna skynket.

1. Klä dig snyggt

När man ska flyga långt är det viktigt att man är bekvämt klädd. Men om du ska lyckas få en uppgradering så blir det betydligt besvärligare om du har mjukisbyxor, shorts, urtvättad Metallica-tröja, foppatofflor eller träningsoverall. Kom igen, flygbolaget har sin image att tänka på.

Satsa på en stilfullt bekväm resegarderob i stället. Linnekostym, business casual, en bekväm dräkt. Föreställ dig hur passagerarna i business class ser ut och klä dig därefter.

 

2. Välj rätt avgångstid

Det finns en anledning till att det kallas business class – det är för att människorna som bokar där arbetar. Och betalar inte biljetterna ur egen ficka. Det betyder att det är mindre tryck på business-avdelningen är det inte är arbetstid. Lördagar, röda dagar eller mitt i sportlovsveckan kan det eka ganska tomt bakom skynket. Det ökar dina chanser att bli uppgraderad.

 

3. Kom tidigt till flygplatsen

Bästa chansen att bli uppgraderad har du om det finns lediga platser i business class. Och den chansen ökar om du är på plats riktigt tidigt. Om flygbolaget överbokar, vilket händer oftare än man tror, så har du goda möjligheter att bli uppflyttad om du är bland de första att checka in.

Nackdelen är att du riskerar att få sitta åtskilliga timmar på flygplatsens obekväma stolar utan att bli uppgraderad. Men friskt vågat hälften vunnet.

 

4. Kom i sista minuten

Om du checkar in sist av alla utan att ha bokat specifik plats, kan alla turistplatser vara fyllda. Då har du möjligheten att hamna i ett av de bekväma sätena. Men det är ett farligt spel. Du riskerar att missa incheckningen och få sitta i åtskilliga timmar på flygplatsen i väntan på nästa plan. Men återigen: Friskt vågat, hälften vunnet.

 

5. Bli arg

Om flygbolaget har överbokat, missat något i informationen eller gjort minsta lilla fel – bli jättearg. Man brukar säga att det hjul som gnisslar högst får mest olja och det gäller också flygpassagerare. Risken med att bli uppgraderad på detta vis är att markpersonalen kommunicerar med kabinpersonalen och du kommer att betraktas som en potentiell risk och inte få alkohol på hela resan.

 

6. Var ledsen

Ingen är helt oemottaglig för känslomässig utpressning, inte ens vid incheckningsdisken. Berätta om hur hemsk din morgon har varit, dra en snyfthistoria om att du just lämnat din partner, beskriv din klaustrofobi. Det kan funka. Du riskerar visserligen att betraktas som ett psykfall, men vad gör det om du får sitta med rejält benutrymme och sippa champagne.

 

7. Koppla på charmen

Att inleda ett förhållande med piloten eller någon i kabinpersonalen kan funka, men det kräver tid och planering. Att försöka charma in sig vid incheckningsdisken går fortare. Komplimanger, sympati, förståelse för det svåra jobbet och uppriktig värme, kan fixa en uppgradering. Dra in på för mycket bara. Du vill inte framstå som en stalker.

 

8. Var lojal

Det är lättare att bli uppgraderad om du har ett långvarigt förhållande med flygbolaget. Skaffa så många kort du kan och flyg så mycket som möjligt med ett och samma bolag. Det här funkar bäst om du flyger mycket i jobbet.

 

9. Skaffa ett diplomatpass

Att tillhöra diplomatiska kåren ger dig fantastiska möjligheter till uppgradering. Men det är förbaskat svårt eftersom du först måste skaffa dig ett jobb på UD.

 

10. Skippa dieten

Om du är tillräckligt stor ökar dina chanser att bli uppgraderad. Om det knakar betänkligt i sitsraden när du sätter dig och om bältet inte räcker till, så kan kabinpersonalen placerad dig i business class av ren omtanke om de övriga passagerarna.

Men det finns också en risk att du måste betala för två säten i turistklass i stället.

 

11. Res ensam

Det säger sig självt att det är lättare att få en uppgradering till business class än två. Så antingen reser du och din partner på olika tider, checkar in var för sig, låtsas som om ni inte känner varandra eller så semestrar ni på var sitt håll.

 

12. Bli en VIP

Att vara kändis eller maktfaktor hjälper självklart till om man vill ta sig från turist till business. Om du är en resebloggare med fyra miljoner följare, deltagare i Melodifestivalen, skådis i Beckfilmer eller välkänd ekonomiprofessor så ökar helt klart dina chanser.

Men kom inte dragande med att du varit med i Paradise Hotel. Ingen vill uppgradera någon som varit med i Paradise Hotel.

 

LÄS MER:

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY