EXPRESSEN.SE
<span>Att spendera semestern med huvudet i en toalett är ingen höjdare!</span>

Att spendera semestern med huvudet i en toalett är ingen höjdare!

Foto: Colourbox
<span>Tvätta händerna – särskilt innan du ska äta.</span>

Tvätta händerna – särskilt innan du ska äta.

Foto: Colourbox
<span>Ska du laga mat – skölj salladen innan.</span>

Ska du laga mat – skölj salladen innan.

Foto: Thinkstock
Visa i helskärm
1/1

Matförgiftning – undvik att drabbas på resan

Matförgiftning är aldrig välkommet - och i synnerhet inte på semesterresan.

Så här undviker du en matförgiftning på utlandsresan.

Och mildrar den om du har oturen att drabbas.

Över en miljon svenskar drabbas av matförgiftning varje år. Särskilt tråkigt är det förstås för den som drabbas under en efterlängtad semester i utlandet. Här är de bästa råden för att förhindra och mildra matförgiftning.

Den vanligaste orsaken till matförgiftning vid en utlandsresa är ETEC-bakterien. Salmonella är också en ganska vanlig bakterie i sammanhanget.

Den som drabbas av turistdiarré (ETEC-bakterie) insjuknar oftast mellan sex timmar till två dagar. Bakterierna sprids genom mat och dryck. Du drabbas av magont, illamående, vattniga diarréer, kräkningar och ibland även feber. Antibiotika behövs inte men vätskeersättning är viktig. Risken att drabbas varierar - i utvecklingsländer drabbas en av tre resenärer. Det hela brukar gå över på tre till fem dagar.

LÄS OCKSÅ: Sjuk på semestern? Så undviker du ledighetssjukan

 

UNDVIK MATFÖRGIFTNING UTOMLANDS

Handhygien

Det är mycket viktigt att ha god handhygien. Tvätta händerna ofta, framför allt inför måltider. Ha med dig desinfektionsmedel för händerna - det är inte säkert att det finns tillgång till tvål och vatten överallt.

Se upp med dricksvattnet

 Det kan vara förorenat eller mindre bra. Köp och drick garanterat bra vatten på flaska. Undvik is av okänd härkomst.

Var försiktig med maten

I varma miljöer växer bakterierna till sig. Se därför upp för bufféer som stått framdukade länge och när du äter varm mat så se till att den verkligen är varm.

Viss mat ska du vara särskilt försiktig med:

  • Sallader på grönsaker och frukt.
  • Löskokta eller råa ägg.
  • Kallt, skivat kött.
  • Otillräckligt värmd kyckling, köttfärs, skaldjur och fisk.
  • Mousser och liknande desserter.
  • Ost gjord på opastöriserad mjölk.
  • Isbergssallad och kranvatten – undvik helt.

Mat som är okej att äta:

  • Frukt och grönsaker som du skalat själv.
  • Mat som är uppvärmd ordentligt.
  • Yoghurt.
  • Bröd.
  • Drycker som kaffe, te, vin, öl och oöppnad läsk, förpackat vatten och juice.
  • Vatten som kokats.

LÄS OCKSÅ: Slipp bacillskräck – här är renaste flygbolagen

Foto: Colourbox

Behandling vid matförgiftning:

Kroppen fixar sig själv genom att mota ut alla de bakterier, virus, eller parasiter som kommit in i magsäcken. Det sker genom diarréer och kräkningar. Oftast är det bara att vänta och försöka lindra illamåendet.

När du blir matförgiftad gäller det att ersätta vätskeförlusten. Du kan få mer energi och vätska genom att dricka förpackat vatten, utspädd juice eller svagt te. Varma soppor är också bra.

Den effektivaste behandlingen vid matförgiftning är att dricka någon sorts vätskeersättning. Den kan du enkelt fixa själv genom att blanda en halv tesked salt i en liter kokt och avsvalnat vatten, tillsätt två matskedar socker och rör om. För bättre smak kan du blanda i lite apelsinjuice eller te.

Känns illamåendet mer allvarligt - om du får du feber eller om diarrén är allvarlig, blodig eller håller i sig i flera dagar - bör du uppsöka vård. Du kan till exempel ha drabbats av salmonella.

Förbehandling/medicinering mot matförgiftning:

Dukoral är ett vaccin mot matförgiftning (både mot turistdiarré och kolera). Du kan bli vaccinerad på en vård- eller vaccinationscentral eller få Dukoral på recept och vaccinera dig själv hemma. Skyddet varar i 3–6 månader.

Apoteken erbjuder förstås även olika medel att ta med på resa och använda om du råkar ut för matförgiftning.

LÄS OCKSÅ: Nu ska du slippa bli sjuk av att flyga

Fler råd om mathantering utomlands:

Handlar du kött, kyckling, fisk eller något liknande så placera det i kylskåp så fort som möjligt.

  • Fryst kött måste tinas ordentligt.
  • Ska du ta med mat till stranden eller på en båttur gäller det att hålla den kall i exempelvis en kylbag.
  • Känsliga rester som varit ute i rumstemperatur i mer än två timmar bör slängas.
  • Värm maten ordentligt till åtminstone 70 grader. Tänk på att mikrovågsugnen ofta värmer ojämnt.
  • Se till att hamburgare, kyckling och rå korv blir helt genomstekt. Däremot behöver inte lammkött eller nötkött som är malet genomstekas.
  • Pensla inte på marinad när köttet är klart utan före grillningen.
  • Använd olika skärbrädor till vissa råvaror som till exempel en för grönsaker, en för kött och en för bröd. Detta gäller också knivarna och faten. Sallad bör sköljas innan matlagning.
  • Håll rent på din arbetsbänk och se upp med trasan. Den kan krylla av bakterier.
  • Håll husdjur borta från diskbänk eller köksbord.
  • Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk.

LÄS OCKSÅ: Rätt vaccination – det här behöver du inför resan

 

Källor: matförgiftning.se med flera.  

ELISABETH MONTGOMERY