EXPRESSEN.SE
Gillar du koraller, fiskar och havssköldpaddor får du ditt eldorado här på lugna Redang, Malaysia.

Gillar du koraller, fiskar och havssköldpaddor får du ditt eldorado här på lugna Redang, Malaysia.

Foto: Binge Eliasson

Visa i helskärm
1/1

Redang - himmelrike i havet

Vill du ha en själfylld semester med magiska koraller, fiskar och havssköldpaddor får du ditt eldorado här på lugna Redang.
Ön ser till formen ut som en fjäril vars vingar i norr delas av en u-formad bukt. Det är där vårt hotell Redang Beraya Hotel tronar i ensamt majestät med utsikt över en av världens vackraste stränder med det klaraste av alla kristallklara hav. På motsatta sidan ön löper det in en smal vik med ett färjeläge.
Havet som omger ögruppen är en marin nationalpark och ett himmelrike om man gillar att snorkla och dyka. En klar dag när vi kunde urskilja fastlandet, ön Lang Tengha och Perhentian i horisonten, fick fotografen Binge och jag en magisk snorkelupplevelse. Vi låg ensamma på djupt vatten och simmade och dök med hundratals fiskar i olika storlekar och som tillsammans bildade ett mönster som skulle göra världens modeskapare avundsjuka.

Ön är en filmkändis

Det var i början av 2000-talet som strålkastarljuset hamnade på ön tack vare Hongkongfilmen "Summer holidays" som till stor del filmades på ön. Men redan 1991 blev området ett marint naturreservat då man förbjöd allt fiske inom en radie på 3,2 km från öarnas kuster. Innanför den radien är det också strängt förbjudet att ta med sig koraller, snäckor eller andra av havets skatter. Öns stränder har vakter som skyddar sköldpaddorna och äggen.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY