EXPRESSEN.SE
<span>Norska katten Jesper gillar att åka på skidtur med matte Aina Stormo. Foto: <a target="_blank" href="https://www.youtube.com/channel/UCXgZCZxCkzhOan4YEfLZX8g">Youtube</a><br></span>

Norska katten Jesper gillar att åka på skidtur med matte Aina Stormo. Foto: Youtube

<span>Vatten har han inga som helst problem med. Foto: <a target="_blank" href="https://www.youtube.com/channel/UCXgZCZxCkzhOan4YEfLZX8g">Youtube</a><br></span>

Vatten har han inga som helst problem med. Foto: Youtube

<span>Och att hänga i träd är ju bara spännande. Foto: <a target="_blank" href="https://www.youtube.com/channel/UCXgZCZxCkzhOan4YEfLZX8g">Youtube</a><br></span>

Och att hänga i träd är ju bara spännande. Foto: Youtube

<span>Men ibland är det rätt skön att bli buren i mattes ryggsäck också, tycker Jesper. Han är ju trots allt en katt.  Under artikeln kan du se fler foton och filmer från Jespers äventyr. Foto: <a href="https://www.youtube.com/channel/UCXgZCZxCkzhOan4YEfLZX8g">Youtube</a></span>

Men ibland är det rätt skön att bli buren i mattes ryggsäck också, tycker Jesper. Han är ju trots allt en katt.  Under artikeln kan du se fler foton och filmer från Jespers äventyr. Foto: Youtube

Visa i helskärm
1/1

Möt Jesper – den norska äventyrskatten

Önskar du att du kunde göra mer saker med din katt?

Då önskar du att den var mer som Jesper. Han åker skidor, rider, simmar och delar alla sin mattes äventyr.

Allt om Resor förklarar hur du får din katt att bli en reskamrat.

Jesper blev ett internetfenomen efter att hans matte, Aina Stormo, la upp en film på Youtube där katten är med på alla hennes utomhusaktiviteter. Han rider, åker på skidor, simma och går på tur med henne. Hela internet fascinerades av den okattiga katten.

För vi är ju vana att se katter som egensinniga varelser som bara vill umgås med oss på sina egna villkor. Men djurbehavioristen Jill Goldman är inte förvånad.

– Så länge katten har rätt förutsättningar för klimatet, som en tät varm päls, och har fått gott om tid på sig att bli van vid utflykterna, är det inte så konstigt att han kan följa med på skidturer, säger hon till National Geographic.

Katt på skidor

För det är faktiskt så, alla våra fördomar till trots, att katter är väldigt bra på att anpassa sig till förhållandena. Om de får vänja sig vid att följa med oss från tidig ålder.

Och det har Jesper gjort.

– Vi ville leva samma aktiva liv som vi gjorde innan vi fick Jesper och vi upptäckte snabbt att det mycket roligare när han var med, förklarar Aina Stormo för National Geographic.

Att acklimatisera Jesper till att vara med när de gick på tur var bara början på träningen. Aina Stormo började också använda sig av samma dressyrmetoder hon tidigare använt på familjens hundar.

Träna din katt

Det handlar om att belöna rätt beteende med godbitar och kel.

– Jag straffar honom aldrig när han gör fel, säger Aina Stormo. Om han gör något dumt försöker jag att inte låtsas om det.

Hon förklarar att hon bara tränar katten i korta intervaller och slutar så snart han tappar intresset.

– Det är helt meningslöst att försöka få Jesper att göra något när han tröttnat. För även om Jesper verkar älska sitt äventyrliga liv så är han ju faktiskt en katt.

Källa: National Geographic

 

Här kan du se Jesper följa med matte på en skidtur:

 

LÄS MER:

Katten vilka campare – mitt ute i vildmarken

Se hundarna göra upp – på surfingbrädorna

 

Av: Krister Berntsson

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY