EXPRESSEN.SE
MADRID. Härliga ginsorter på Carbones 13.

MADRID. Härliga ginsorter på Carbones 13.

Foto: Marko Wramén

Visa i helskärm
1/1

Madrids bästa barer

Madridborna älskar att gå ut och ta ett glas tillsammans, den ekonomiska krisen till trots. Och det finns bokstavligen tusentals barer att välja mellan.
Men oroa dig inte, vår barexpert Marko Wramén gör det enkelt för dig och listar sina favoriter.

La Venencia

Det här är nog min absoluta favorit som jag återvänder till gång på gång. La Venencia är som en time warp med en liten touch av True Blood. Den buttra personalen serverar sherry och inget annat. De har fem sorter i träfat längs väggen, och tappar upp direkt i små omärkta serveringsflaskor.
När jag höjer kameran för att ta bilder känns det som de ska hala fram en hagelbrakare under bardisken. Fotografering ej tillåten. Men stämningen är underbar, inredningen är patinerad, precis som stammisarna, och vampyrtjejen bakom baren skriver upp din nota med en krita direkt på bardisken. En gång såg jag faktiskt henne le, då lystes hela rummet upp. En annan gång kom en stor svart katt gående genom baren. Skål!
Calle Echegaray 7

Gin Club

Gin & Tonic har blivit trendigt i Madrid och flera ginbarer har poppat upp runt om i stan. En av den är Gin Club i bottenvåningen på den spanska restaurangen Mercado de la Reina i Chueca-området. I modern och elegant miljö dricker man här GT blandad på någon av mer än 30 exotiska ginsorter.
Gin Club: Calle de la Reina 16

L'Exquis

En annan ginklubb i närheten är mer minimalistiskt inredda L'Exquis som går i vitt och har förfärligt massa ginsorter på spegelhyllorna.
L'Exquis: Calle Pelayo 28

Carbones 13

(säg inte fel som jag och säg "cabrones", det betyder något väldigt fult men får hela baren att skratta) ligger vid Santa Ana och har en mer berlinskt avslappnad inredning. Här kan man inte bara välja ginsort utan också tonic. Fever-tree är min favorit men prova själv!
Carbones 13: Calle Manuel Fernandez y González 13

Vinoteca Barbechera

Den här kedjan med vinbarer är populär, mycket på grund av sina fina och billiga viner (många kan köpas per glas) och sin goda mat. De har sex barer i Madrid, bland annat en i Chueca (väster om Plaza de Chueca) och en på Plaza de Santa Ana. Be gärna personalen om råd och prova flera glas sinsemellan. De flesta kostar inte mer än €3,50-4,50.
Calle Gravina 6 & Calle Principe 27
www.vinoteca-barbechera.com

Taberna de Antonio Sanchez

Det här karismatiska stället öppnade 1830 och är döpt efter en tidig ägares son, som dog under en tjurfäktning. Tjuren som blev hans bane hänger för övrigt trofé på väggen, nåja huvudet i alla fall. Det här är alltså en tjurfäktningsbar av det riktigt gamla slaget, murrig och med rätt stämning. Läget och dess charm lockar numera en del turister också, men det hindrar inte Antonio Sanchez från att vara en bra och genuin bar. Drick gärna vermouth eller vin här, men de har förstås också öl.
Stället har för övrigt också en litterär och konstnärlig tradition och var en gång mötesplats för flera av de stora spanska namnen.
Méson de Paredes 13

Antigua Casa Angel Sierra

Väldigt populär gammaldags bar (grundad 1917) mitt i Chuecas heta nattliv. Här står folk ända ut på gatan och dricker öl, vin eller husets stolthet vermouth. Blir väldigt livat sent på kvällen men funkar även mitt på dagen. Gitter du inte stå har de också en uteservering på torget.
Gravina 11

Taverna Bodegas Ricla

Kul gammal bar bakom Plaza Mayor med vin på stora lerkärl och vermouth på trätunna. Grundat redan 1867 är det här en perfekt tillflyktsort från turistfällorna i området, något som märks bland de många stammisarna i den lilla lokalen. Det går att äta tapas och annat gott här också om man är på det humöret. Annars räcker det att smutta på något gott och njuta av stämningen och lokalen.
Calle Cuchilleros 6

Calle de la Cava Baja

Ingen guide till Madrids barer vore komplett utan att nämna Calle de la Cava Baja. Gatan skär rätt genom det gamla Austria-området.
Lilla jazziga Taberna la Concha ligger sidan om, är modernare inredd och serverar riktigt bra viner på glas (och har också lyxiga små tapas). En favorit.
Taberna la Concha: Calle de Cava Baja 11

Restaurante El Shotis

Eftersom jag själv gillar traditionella barer är detta lilla kakelklädda häng ett givet stopp. Har personalen tid får du en god tapas på köpet, som brukligt är på många bra ställen.
El Shotis: Calle de Cava Baja 11

Taberna Capitan Alatriste

Finkrogen Taberna Capitan Alatriste har en betydligt lugnare bar, som ändå är värd ett besök för den medeltida slottskänslan och de goda & gratis tapas som kommer med drickan.
Taberna Capitan Alatriste: Calle Grafal 7 (vid ett litet torg på Cava Baja)

Gaudeamus Café

En livlig universitetsbar gömd uppe på ett tak och med stor terrass. Hit hittar bara de som redan känner till stället, vilket ger en lite exklusiv känsla. In i en omärkt port i gatuplan, genom en stor vestibul och sedan hissen upp till översta våningen (eller trapporna som går längs vad som ser ut en klosterruin). Däruppe är stämningen uppsluppen och glad, publiken förvånansvärt blandad och atmosfären öppen. En hit!
Calle Tribulete 14, fjärde våningen
www.gaudeamuscafe.com

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY