EXPRESSEN.SE
KEFALONIA. Här råder ett väldigt lugn. Grekland när det är som godast.

KEFALONIA. Här råder ett väldigt lugn. Grekland när det är som godast.

Foto: Åsa Lundqvist

Visa i helskärm
1/1

Kefalonia, det goda Grekland

På Kefalonia finns en av Greklands vackraste stränder: Myrtos beach och Bill Gates sommarby Fiskardo.
Men här finns också ett väldigt lugn och det är ett fortfarande ganska orört Grekland, när det är som godast.
Här finns det hur mycket som helst att se och göra. Som på alla platser i Grekland har det bott människor här i tusentals år, och de har lämnat spår efter sig.
Det finns krukskärvor, rester av gamla vapen, kloster och andra ruiner att besöka och beskåda. Och som på många platser i detta historiespäckade land så har även Kefalonia en väldigt känd son: Homeros. Fast det var ju Ithaka... eller?
Enligt den engelske amatörarkeologen Robert Bittlestone så var det från Kefalonia som Odysseus seglade mot Troja. Han har skrivit en bok för att bevisa sin teori.
Oavsett vilket, låter vi utflykterna och de arkeologiska fynden vänta, och slår oss ner på öns sydkust. I en liten by som heter Katelios. Fast jag vet knappt om det ens kan kallas för by. Det är mer en hop med hus som ligger i olika frukt- och olivlundar. Det finns en liten hamn och längst den gatan ligger några tavernor på rad.
Katelios påminner oss om vad Kefalonia faktiskt levde på innan denna ö, som så många andra, fick turismen som första näring. Här bodde fiskare och bönder. Trevligt nog så lämnade även de spår efter sig som fortfarande blommar och bär frukt.
Efter att filmen "Kapten Corellis mandolin" spelades in på ön har turisterna strömmat in, men till min lilla by kommer det inga horder.

Ouzo och svart grekiskt kaffe

Mitt hotell har nio rum, huset gränsar till en olivlund och är dessutom omgivet av bananträd, valnötsträd, citron- och apelsinträd.
De övriga hotellen i byn är också sympatiskt små, det finns inga höghus eller stora anläggningar. Men det finns självklart sådana som har fler rum än nio. Det som ligger på andra sidan gatan från mitt till exempel.
Jag gör en runda i byn, det går ganska fort, men här finns allt jag behöver för en skön semestervecka, två små mataffärer, ett bageri och en handfull tavernor vid havet och stränder.
Den närmaste stranden är liten och lugn, med bara ett fåtal solstolar till uthyrning. Stranden avslutas med en klippa som skjuter ut i havet.
Där ser jag unga pojkar hoppa och dyka. En cirka 20 minuters promenad förbi klippan tar dig till ännu en strand, mycket längre och absolut vackrare än den första, som dock duger alldeles utmärkt om man inte är sugen på en liten vandring.
Jag börjar dagen med att sätta mig på den första tavernan vid stranden. Jag kommer samtidigt som ägaren. Dricker lite vatten, surfar på min dator, på just denna taverna finns wi-fi.
Dagens första gäster kommer strax efter mig. Det är ett stort sällskap greker som nästan fyller tavernan. Det är lunchdags. Klockan närmar sig tolv, jag som turist packar ihop mig och går till stranden.
Grekerna tycker vi är galna som är i solen dessa dagens varmaste timmar.
När även jag några timmar senare vill söka skuggan från tavernan är det stora grekiska sällskapet fortfarande kvar. Jag ser resterna av deras ännu större lunch på borden.
Stämningen är på topp, måltiden avslutas som sig bör med en ouzo och lite svart grekiskt kaffe. Precis så här är mina första minnen från grekiska badorter. Jag blir lycklig och ännu varmare i hela kroppen.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY