EXPRESSEN.SE
Utan stress. Valle Gran Rey på La Gomera är sedan länge ett etablerat fäste för backpackers och hippieaspiranter.

Utan stress. Valle Gran Rey på La Gomera är sedan länge ett etablerat fäste för backpackers och hippieaspiranter.

Foto: All Over Press

Visa i helskärm
1/1

Kanarieöarnas 5 bästa guldkorn

Hundratusentals svenskar slår sig ner i solstolarna i Maspalomas och Playa de las Americas på Kanarieöarna.
Men stanna inte på stranden! Här är fem fina tips på oväntade höjdpunkter på våra mest älskade öar.

El Cotillo, Fuerteventura

När jag besökte El Cotillo för fem år sedan reste sig hotfulla byggkranar över byns utkanter. Den vita lilla byn såg ut att vara på väg att förvandlas till chartergetto på nolltid. Men det har inte skett än, även om byggen pågår och det går tyska charterresor hit. På 90-talet fanns det svensk charter också, men den lades ner på grund av vikande efterfrågan.
Lika bra det, för El Cotillo är en trevlig småskalig by där fisket fortfarande lever och livet rullar på utan att man behöver försörja sig på turismen allena. Fiskebåtarna som lägger till innanför den långa piren förser byns krogar med pinfärsk fisk. Läget i väster ger härlig eftermiddagssol på uteserveringarna följd av solnedgång i havet.
Söder om El Cotillo ligger den långa stranden Playa del Castillo där surfare rider på vågorna. Den som föredrar lugnt vatten badar i norr där vikar och laguner skyddas av kolsvarta lavaklippor.
Resa dit: Apollo, Solresor och Ving har resor till Fuerteventura. En vecka kostar från cirka 3 550 kronor i december.

Valle Gran Rey, La Gomera

Det spelar ingen roll hur många glassiga spaanläggningar och stajlade hotellounger jag besöker. Innerst inne är och förblir jag ändå en backpacker.
Alltså känner jag mig hemma när jag hamnar på Café Tambara i Valle Gran Rey. Trots att regnet öser ner. Eller kanske just därför.
Ingen blir nämligen särskilt irriterad på vädret. I stället plockas kortlekar och böcker fram. Mer öl beställs och eftermiddagen tillbringas tillbakalutad under en markis på terrassen med utsikt över det piskande regnet.
Precis som det brukar gå till på de små bambuhaken på Asiens stränder. Regnar gör det ju en stund nästan varje dag. Än sen? Det slutar ju strax.
Skillnaden mellan Valle Gran Rey och ställen som Perhentian eller Gili Travangan är temperaturen. Nej, det är inte tropikvarmt här.
Likheten är å andra sidan desto mer sympatisk. Valle Gran Rey på La Gomera är sedan länge ett etablerat fäste för (tyska) backpackers och hippieaspiranter som av en eller annan anledning (skolbarn, arbete etcetera) inte har möjlighet att tillbringa hela vintrar på resande fot.
På kvällarna när solen gått ner hittar man dem på stranden där bongotrummor trummar och den rastaflätade batikklädda publiken gungar med. En annan samlingsplats är baren Casa Maria där man också kan fixa billigt boende.
Resa dit: Apollo och Fritidsresor har resor till Valle Gran Rey. En vecka kostar från cirka 6 300 kronor i december.

Las Teresitas, Teneriffa

Stranden Las Teresitas norr om Teneriffas huvudstad Santa Cruz är ett riktigt fuskverk. Staden saknade en bra strand så i mitten av 1970-talet fraktade man hit närmare 100 000 kubikmeter sand från dåvarande Spanska Sahara.
Resultatet blev Teneriffas finaste strand, halvmåneformad med gyllengul sand, kantad av palmer.
Las Teresitas är en av Teneriffabornas populäraste stränder. Särskilt de som bor i Santa Cruz åker gärna hit. Inte alls lika många turister hittar till stranden, vilket säkert beror på att boendemöjligheterna är begränsade. Hit åker man på dagsutflykt och det är en bit från stränderna i söder.
Den som vill sova över får försöka hitta något i närliggande byn San Andrés eller inne i Santa Cruz. Det sistnämnda är inget dåligt alternativ, Santa Cruz är en äkta spansk stad med riktiga tapasbarer, marknad där man kan köpa alla tänkbara delar av gris samt hyfsad shopping.
Resa dit: Alla stora charterarrangörer har resor till Teneriffa. En vecka kostar från cirka 3 150 kronor i december.

Bergen, Gran Canaria

De flesta som varit i Playa del Inglés eller Mapalomas har tittat upp mot bergen i norr. Men hur många har rest dit? Alldeles för få. Det är ju så lätt att bara stanna i solstolen hela veckan. Och förresten brukar molnen torna upp sig bakom bergstopparna.
Åk ändå! Särskilt om det är mulet på stranden, då är chansen stor att solen i stället skiner i norr denna dag.
– Det är alltid fint i någon dal. När vi tar ut folk på vandringar kollar vi vädret och väljer en dal som är bra beroende på vindarna, säger Björn Westin, svensk vandringsguide som bott på Gran Canaria i 18 år.
Han organiserar vandringar för den som vill gå i grupp. Då vandrar man mellan byar på caminos reales, ”kungliga” leder som spanska hovet bekostade för att förenkla för spanjorer som ville kolonisera ön när den erövrats på 1400-talet.
Men man måste inte vandra. Det går lika bra att hyra en bil och köra upp på egen hand. Ta gärna sikte på Cruz de Tejeda mitt på ön. Där passerar flera leder som man kan gå en bit på. Sedan blir det lunch på Parador Cruz de Tejedas utmärkta restaurang med moderna varianter av lokala specialiteter. Sov över en natt (från 60 euro per dubbelrum under lågsäsong) och du får smaka den utmärkta frukosten också.
Fortsätt annars över till norra sidan av Gran Canaria. Där finns typiska spanska byar som Firgas, Moya och Teror, alla värda ett stopp.
Räkna med att det tar tid att köra i bergen. Vägen är inte lång, men krokig, smal och backig. Resan tillbaka till söderns stränder gå desto fortare på motorvägen från Las Palmas.
Resa dit: Alla stora charterarrangörer har resor till Gran Canaria. En vecka kostar från cirka 2 900 kronor i december.
Hyrbil: Från cirka 300 kronor per dag.

Caldera de Taburiente, La Palma

Över 2 400 meter över havet står vi och tittar ner på molnen. Under oss vilar svarta bergstoppar i ett hav av bomull. Det är en fascinerande syn. Berget skiftar i olika nyanser av grått, gult och lila.
Vi tog bilen den slingriga vägen upp till Roque de los Muchachos där vi nu står och beundrar utsikten över vulkankratern Caldera de Taburiente. På vägen passerade vi La Palmas stora astronomiska observatorium. Här finns flera enorma teleskop, varav ett är svenskt. Forskningen sker på natten. Det måste vara mörkt och därför är alla gatlyktor på ön gula och nedåtriktade. Några gånger om året släcks hela La Palma ner för att man ska kunna göra vissa observationer. Sommartid är det möjligt att besöka observatoriet på guidade turer.
Vi blir andfådda av den tunna luften här uppe. Det är lite kyligt, men solen värmer. Det är knäpptyst och helt vindstilla. Några stigar slingrar sig brant ner i kratern, men vi ser inga vandrare komma. Det finns fler besökare här, men de har liksom vi kommit med bil.
Annars är just vandring grejen på La Palma, ön längst västerut av Kanarieöarna. Här finns ett nät av leder både genom Caldera de Taburiente och längs Ruta de los Volcanes på södra delen av ön.
En annan dag beger vi oss till La Cumbrecita nere i Caldera de Taburiente. Härifrån går flera leder genom kraterns pinjeskogar. Vi möter en och annan vandrare. Terrängen är kuperad som man kan vänta sig i en vulkankrater, men man når lätt några utsiktspunkter med utsikt både upp mot bergstopparna och ner i pinjeskogen.
Resa dit: Fritidsresor har resor till La Palma. En vecka kostar från cirka 6 250 kronor i december.

Ladda hem en gratis reseguide inför resan!

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY