EXPRESSEN.SE
Medeltidsstaden Rovinj har trånga gränder och kyrkan är byggd med kampanilen i Venedig som förebild.

Medeltidsstaden Rovinj har trånga gränder och kyrkan är byggd med kampanilen i Venedig som förebild.

Foto: Sara Griberg

Visa i helskärm
1/1

Istrien - semestra som romarna

På den kroatiska halvön Istrien har det italienska inflytandet alltid varit starkt. Och ingenstans är Medelhavet så nära för oss skandinaver som här. Vi guidar dig till området som redan de gamla romarna uppskattade som semesterparadis.

Rovinj

- Medeltida gränder & turkosblått vatten
Stadens slående siluett måste vara en av de mest fotograferade vyerna i hela Kroatien. Den gamla medeltidsstaden ligger på en rund toppig ö som fram till 1700-talet skildes från fastlandet av ett smalt sund. Trånga gränder kantade av färgglada fasader klättrar upp längs sluttningarna och högst på kullens krön tronar St Eufemiakyrkan med sitt pampiga klocktorn som är byggd med den berömda kampanilen i Venedig som förebild.

Trånga gränder


Huvudgatan Grisia är så smal att man nästan kan nudda husväggarna på båda sidor om man sträcker ut armarna. Här bjuder lokala konstnärer ut tavlor, smycken och keramik av blandad kvalitet. Längs det här stråket, som leder upp till kyrkan, känns det ibland lite väl trångt på de blankslitna kullerstenarna. I övriga gamla staden är de charmiga kullerstensgränderna dock oväntat folktomma. Runt hela ön löper ett promenadstråk där små stigar leder ner till avskilda badklippor och kring hela härligheten glittrar det turkosblå havet. Där ön möter fastlandet guppar fritidsflottan i den stora marinan som kantas av uteserveringar. En strandpromenad leder vidare till badvikarna söder­ut, där de flesta större hotellanläggningarna är belägna.

Utflyktstips:


Limski kanal, 15 km norr om Rovinj, har flera gånger fått föreställa norsk fjord i filmer om vikingar. Bland annat i "The Long Ships" från 1964, som bygger på Frans G Bengtssons roman om Röde Orm. I den vackra fjorden, som kantas av höga skogklädda sluttningar, fiskas musslor och andra skaldjur som man med fördel avnjuter i solnedgången på någon av restaurangerna "Viking" eller "Fjord" vid norra stranden.

Bad:


Klippor eller småsten. Från staden tar du dig lätt via trappor ner till klippor och cementkajer. Vill man hitta lite mer avskilda badplatser ska man söka sig söder om staden. På öarna Sveti Katarina och Crveni Otok, dit det går båtar från marinan, finns längre grusstränder.

Bo:

Villa Angelo d'Oro
Flott hotell med gammaldags charm och antika möbler. Hotellet har en härlig takterass. Pris för dubbelrum från cirka 2 000 kronor per natt.
Via svalba 38-42, www.villa-angelo-d-oro.eurobookings.com

Adriatic
Klassiskt hotell byggt 1912. Ligger direkt på kajen vid gamla stan med härlig utsikt över Katarinaön. Dubbelrum från 1 000 kronor natten. Pina Budicina, www.maistra.com

Äta & dricka:


Monte
Gourmetkrog precis nedanför St Eufemiakyrkan. Prova tortelloni med amaretto, pinjenötter och tryffel eller slå på stort med en 5-rätters avsmakningsmeny, cirka 590 kronor.
Montalbano 74, www.monte.hr

Giannino
Hemtrevlig familjerestaurang med charmig inredning och småbord ute i kullerstensgränden. Goda fisk- och skaldjursrätter och pasta. Varmrätter från cirka 90 kronor. Ligger i en smal gränd bakom Calisona. A Ferri 38.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY