EXPRESSEN.SE
På Cleopatrastranden i Alanya njuter ett ungt gäng från Örebro. "Vi är ju här som par så det blir inte så mycket fest", säger Jesper Ridde.

På Cleopatrastranden i Alanya njuter ett ungt gäng från Örebro. "Vi är ju här som par så det blir inte så mycket fest", säger Jesper Ridde.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Visa i helskärm
1/1

Hitta värmen i Turkiet - efter en kylig sommar

Sommaren i Sverige blev en besvikelse för många och nu söker vi oss söderut i stället.

På turkiska Antalyakusten hittar vi svenskar som njuter av sol och värme.

Aldrig har jag sett så många bada samtidigt i havet som här i Alanya och Side. På solstolarna ligger handdukarna, men ägarna är i vattnet för att svalka sig. Inte konstigt när termometern kryper upp mot 40 grader.

- Vi åker hit för vi vet att det är bra väder, säger Elin Lindholm från Oxelösund, där hon vilar i en solstol på Alanyas östra strand.

Hon har rest hit regelbundet sedan 1996 med sin mamma Lotta Blom och morbror Lasse Blom. De har hittat sitt favoritresmål och känner det nästan som att åka till ett eget lantställe när de kommer hit.

- När vi går här på stranden hejar folk på oss. Hassan i strandserveringen där borta var 14 år när vi träffade honom första gången. Nu är han vuxen och har gjort lumpen, säger Lasse.

Under åren de kommit hit har Alanya förvandlats från en charterort bland många till ett av svenskarnas absolut populäraste solresmål. Överallt hör vi folk prata svenska.

- Första gången fanns inte gatubelysning överallt, elledningarna hängde som tvättlinor över gatorna. Man fick veta att man skulle ha ficklampa med sig för säkerhets skull, minns Lasse.

I dag är Alanya en modern semesterstad där hotellen sträcker sig kilometervis åt både öster och väster. Men här finns också vanliga bostadskvarter, staden har cirka 100 000 invånare.

"Hit vill jag igen"

På Cleopatrastranden hittar vi ett ungt gäng från Örebro. De reste hit för att det var billigt - 3 100 kronor per person när de bokade för fyra månader sedan.

Alanya är känd för att vara en partystad, men de tar det lugnt:

- Vi är ju här som par så det blir inte så mycket festande. Det är mer som en långsam fest från morgon till kväll, menar Jesper Ridde.

I Side, sex mil väster om Alanya, är det nästan lika gott om svenska semesterfirare. Längs den mycket långgrunda västra stranden trivs barnfamiljerna bäst. Men det är vid poolen vi hittar Malena Ohlsson från Hökerum och hennes killar Markus, sex år, och Max, fyra.

- Det är första gången jag är här, men inte sista. Jag brukar vilja åka till nya ställen varje gång men hit vill jag igen, säger Malena.

- Maten är jättegod och servicen suverän. Jag trodde att det skulle kännas tjatigt att shoppa, men det är ingen fara. På andra ställen kan man känna sig lurad, men inte här.

Några vi pratar med tycker att försäljarna i de många butikerna är påstridiga, men de flesta tar den turkiska affärskulturen med ett leende. De som varit här tidigare konstaterar att det var mycket värre förr.

I Sides gamla stad kan man plötsligt se en antik mur sticka fram mellan butiker och krogar. Stan har mer än 2 000 år på nacken och vid Apollotemplets pampiga kolonner passerar det ena brudparet efter det andra för att bli fotograferade. Annars ser vi inte mycket modern turkisk kultur här. Side är numera en helgjuten turistort med betydligt fler hotellrum än invånare. Nya hotell byggs allt längre bort från själva stan. Ju längre bort desto större anläggningar, numera ofta med all inclusive. Ett alternativ som gänget vi möter på restaurangen Ocakbasi mitt i stan aldrig skulle välja:

- Maten är bra här. Vi bor aldrig på all inclusive, charmen är ju att gå ut och äta på olika ställen, tycker Kenneth Hillborg från Gävle.

- All inclusive utarmar restaurangerna runt hotellen, fyller Birgitta Karlsson, också från Gävle, i.

Än så länge finns krogarna kvar i Side. Vi hjälper till så gott vi kan genom att beställa in kebabtallrik, på rekommendation från Kenneth, Birgitta och deras vänner.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY