EXPRESSEN.SE
Det välkända klocktornet i hamnen i Izmir är inte mer än drygt 100 år gammalt.

Det välkända klocktornet i hamnen i Izmir är inte mer än drygt 100 år gammalt.

Foto: Håkan Boström

Visa i helskärm
1/1

Historia och fina stränder

Från flygplatsen och rätt in i det historiska utbudet.
Hitta rätt i Izmir.
Vi hjälper dig:

Till och från flygplatsen

Flygbussar går när inrikesflyg anlänt direkt till hotellområdet i centrum. Pris cirka 50 kronor. Buss 200 går samma väg varje halv timme för cirka 15 kronor. Järnvägen moderniseras.

Taxi

Taxi till centrum (18 kilometer) kostar cirka 250 kronor. I staden är det billigt att åka.

Hyrbil

Det är ganska smidigt att köra bil i Turkiet, men vi kan inte rekommendera bilkörning inne i Izmir om du inte är en väldigt van förare. Gatorna är trånga, skyltningen ibland dålig. Hyr bil genom AutoEurope eller Holidayautos med full självriskeliminering. Kostar från cirka 2 900 kronor för en vecka för en mindre fyrdörrars bil.

Dricks

Läggs ibland på notan på restauranger, ibland inte. Fråga om du är osäker. På hotell lämnar man några dollar till städerskan och andra som har varit extra hjälpsamma.

Shopping

Letar du efter en känsla av Orienten så är det Kemeralti Market, och speciellt gatorna Anafartalar Cad och tvärgatan Havra Sokak du ska bege dig till.
Moderna shoppinggator är exempelvis Cumhuriyet Bulvari nära den vackra strandpromenaden Kordon.

Sevärdheter

Klocktornet i hamnen, utsikten från hissen Asansör, Arkeologiska museet,
Hisar-moskén, Olof Palme-parken, Kadifekale-borgen.

Äta & Dricka

Turkisk mat bortom turistorternas kebabställen är verkligen utsökt. Vi rekommenderar varmt ett besök på Egeby på V. Kazim Dirik Caddesi 8.
Levande musik, utmärkt mat och absolut ingen turistrestaurang.
Fem andra förslag hittar vi i den turkiska dagstidningen Hürriyets lista över de bästa restaurangerna i Izmir:
* Cumba Et, Istanbul Caddesi 54, Bornova. Specialitet kött.
* Balik Pisiricisi, Birinci Kordon 212/A, Alsancak. Specialitet fisk.
* Lavanta, Kemalpaca Caddesi 101, Alaçati. Specialitet Medelhavsmat.
* Deniz Restaurant, Birinci Kordon 188/B, Alsancak. Specialitet fisk.
* Tuval, Kemalpaca Cad. 83, Alaçati. Specialitet turkiskt och Medelhavsinspirerat.

Bo

Vi bodde utmärkt mitt i centrum på fyrstjärniga Best Western Hotel Konak. Pris för dubbelrum i mitten av juni inklusive frukost från cirka 81 euro.

Tre bästa badorterna

* Cesme, åtta mil öster om Izmir. Charmig liten stad med behagligt "svalt" klimat även mitt i sommaren. Turkarnas egen favorit. Fina stränder på bägge sidor om själva centrum.
* Kusadasi, tio mil söder om Izmir. Här lägger lyxkryssarna till för att slussa turister till det antika Efesos. Nattlivet är nästan lika hektiskt som i Bodrum och shoppingen gör ingen besviken. De bra stränderna ligger en bit från centrum.
* Altinkum, 16 mil söder om Izmir. Namnet betyder guldfärgad sand och här ligger en härlig strand. De flesta turister är engelsmän och i juli/augusti är det rejält tryck på barerna vid Delfintorget. Resten av året har du stranden nästan för dig själv.

De tre bästa historiska utflykterna

* Efesos, åtta mil söder om Izmir. För 2 000 år sedan var Efesos en av världens viktigaste och modernaste städer. Här fanns fantastiska tempel, rikt bibliotek, ståtlig amfiteater gatubelysning och vattentoaletter. Och här stod ett av antikens sju underverk, Artemistemplet.
* Pergamon, tio mil norr om Izmir. Ligger på en höjd ovanför staden Bergama och var ett av antikens stora kulturcentra. Här finns ett stort akropolis och Turkiets vackrast belägna antika teater.
* Priene, tolv mil söder om Izmir. Ligger vackert högt uppe på en bergssida vid berget Samsun. Staden hade ett kvadratiskt gatunät som det fortfarande är enkelt att följa till Atenatemplet och den lilla teatern.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY