EXPRESSEN.SE
Privata obemannade drönare är ett växande problem för flygtrafiken, inte minst i Sverige. Nederländska polisen kan ha lösningen.

Privata obemannade drönare är ett växande problem för flygtrafiken, inte minst i Sverige. Nederländska polisen kan ha lösningen.

Foto: Youtube

<span>Förra året rapporterades 35 incidenter med drönare vid flygplatserna Arlanda, Bromma, Norrköping och Säve.</span>

Förra året rapporterades 35 incidenter med drönare vid flygplatserna Arlanda, Bromma, Norrköping och Säve.

Foto: Youtube

Visa i helskärm
1/1

Polisen jagar drönare – med örnar

Privata obemannade drönare är ett växande problem för flygtrafiken, inte minst i Sverige.

Men den nederländska polisen kan ha lösningen. De tar hjälp av örnar.

Privata drönare är ett allt större problem för svenska flyplatser. Förra året rapporterades 35 incidenter vid Arlanda, Bromma, Norrköping och Säve. Varje gång en drönaraktivitet rapporteras måste landningar och starter ställas vilket innebär förseningar och kostnader.

För att inte tala om vad som kan hända om det sker en krock mellan plan och drönare i luften.

Tränar rovfåglar i Nederländerna

Och det är naturligtvis inte bara i Sverige som drönare är ett problem för flyget. Men nu kan den nederländska polisen ha hittat en lösning på problemet. I ett samarbete med säkerhetsföretaget “Guards from above”, som specialiserat sig på att träna rovfåglar, har man inlett ett projekt där örnar tränas till att plocka drönare ur luften.

– Ibland är en lågteknologisk lösning på ett högteknologiskt problem enklare än det verkar, säger företagets grundare Sjoerd Hoogendoorn i ett pressmeddelande. Genom att använda rovfåglarnas instinktiva jaktbeteende har vi hittat en effektiv lösning på ett nytt hot.

Fåglar vanligtvis problem för flyget

Den nederländska polisen bekräftade förra veckan att projektet är i gång och att man nu har några månaders tester framför sig innan man bestämmer sig för om örnar är det rätta sättet att bekämpa drönare.

Normalt är fåglar vid flygplatser ett problem för flyget. Nu kanske de i stället blir en lösning. Och av den publicerade videon att döma är rovfåglar extremt effektiva när det gäller att jaga drönare.

 

LÄS OCKSÅ:

 

 

Av Krister Berntsson

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY