EXPRESSEN.SE
<span>Strax efter start upptäckte piloten att planet gick mot en annan rutt än han hade räknat med. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.</span>

Strax efter start upptäckte piloten att planet gick mot en annan rutt än han hade räknat med. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Foto: Shutterstock

<span>Flighten, MH132, var på väg från Auckland i Nya Zeeland.</span>

Flighten, MH132, var på väg från Auckland i Nya Zeeland.

Foto: Colourbox

<span>Planet var på väg till Kuala Lumpur i Malaysia.</span>

Planet var på väg till Kuala Lumpur i Malaysia.

Foto: Ylwa Yngvesson

<span>Malaysia Airlines har ännu inte valt att kommentera händelsen.</span>

Malaysia Airlines har ännu inte valt att kommentera händelsen.

Foto: Shutterstock

Visa i helskärm
1/1

Malaysia Airlines utreds – förvirrade pilot

Förvirring uppstod på Malaysia Airlines flyg MH132 under juldagen. Planet skulle flyga från Auckland till Kuala Lumpur.

Men strax efter starten upptäckte piloten att planet var på väg mot Melbourne.

Flygplanet lyfte från Auckland Airport på Nya Zeeland klockan 02.23 på juldagen. Åtta minuter efter starten kontaktade piloten trafikledningen och undrade varför planet, en Airbus A330, verkade gå mot Melbourne i stället för mot destinationen Kuala Lumpur, skriver NZ Herald.

Piloten fick till svar att det var den rutten som Malaysia Airlines lämnat till flygledningen – något som inte stämde med de uppgifter som piloten fått. Piloten bestämde sig då för att fortsätta flyga över Tasmanhavet, och sedan svänga nordväst mot Kuala Lumpur.

Passagerarna informerades inte

Missförståndet ska inte ha lett till några säkerhetsrisker och passagerarna informerades aldrig om händelsen. Men incidenten utreds nu ändå av Airways, som sköter trafikledningen i Nya Zeeland.

– Flygrutten som flygbolaget delgav oss skulle gå till Kuala Lumpur, men via en något annorlunda rutt än den som piloten förväntade sig, säger en taleskvinna för Airways till NZ Herald.

Malaysia Airlines, som har haft två tuffa år sedan MH370 försvann spårlöst den 7 mars 2014 och MH17 sköts ner över Ukraina den 16 juli 2015, har valt att inte kommentera händelsen.

Piloten hyllas i Nya Zeeland

Nya Zeelands luftfartskommentator Peter Clark hyllar piloten för hans handlingskraft.

– Piloten gjorde ett väldigt bra jobb i och med att han upptäckte det, ifrågasatte och inte bara flög i blindo för att sedan hamna i havet, säger han till NZ Herald.

Enligt Peter Clark är det inte ovanligt att planen flyger runt Australien för att undvika oväder, men att piloten troligtvis inte var van att flyga så pass långt söderut. Väderlekstjänsten WeatherWatcher uppger att ett åskoväder drog in över norra Australien och Papa Nya Guinea, som kan ha påverkat Malaysia Airlines beslut om flygrutten.

Källa: NZ Herald

 

LÄS MER:

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY