EXPRESSEN.SE
Playa de la Cera.

Playa de la Cera.

Foto: Ylwa Yngvesson

Finast och mest central är Playa Dorada.

Finast och mest central är Playa Dorada.

Foto: Ylwa Yngvesson

Arrieta.

Arrieta.

Foto: Ylwa Yngvesson

Långpromenad på Playa de los Pocillos.

Långpromenad på Playa de los Pocillos.

Foto: Ylwa Yngvesson

Playa de Famara.

Playa de Famara.

Playa Grande.

Playa Grande.

Foto: Ylwa Yngvesson

Visa i helskärm
1/1

Fem strandhöjdare på solfavoriten Lanzarote

Lanzarotes bästa stränder har inga solstolar, inga hotell och bara en servering. Vi har testat Playas Papagayos och fyra andra stränder på Kanarieöarnas östligaste ö.

Playas Papagayos

Papegojstränderna är egentligen sex stycken och de ligger i ett naturreservat, vilket innebär att här inte finns ett enda hotell. Vid vårt besök är de två stränderna närmast serveringen mest besökta; den stora Playa de la Cera på ena sidan och den mind­re Playa Papagayo på den andra. Vi fastnade för den sistnämnda där vi nu tillbringat några timmar i solen.

Stranden som fått ge namn åt hela området ligger fint i lä mellan två klippor som effektivt lugnar ner vågorna som går ganska höga på grannstranden. Papagayo är populär bland barnfamiljer just för det lugna vattnet. På klippan mellan den och Playa de la Cera ligger Kiosco Las Arenas strategiskt placerad. Här njuter vi av ett glas medan solen står allt lägre.

Playa de la Cera är större och ligger öppnare, bara delvis skyddad av klippor, så där blåser det mer. Norr om dem ligger Playa del Pozo och Playa Mujeres, två stora öppna stränder som är nästan tomma när vi åker ner och tittar. Det är för blåsigt för dem just i dag. På andra sidan udden har vi Puerto Muelas och Playa del Congrio, två stränder där de flesta solar utan kläder.

Det är många som åker till Playa Papagayos på en endagsutflykt, men inte fler än att var och en kan hitta sin egen plats i sanden. Det finns inga solstolar eller parasoller, här ligger man på egna badlakan.

Hitta dit: Några kilometer öster om Playa Blanca, grusväg sista biten. Entré till naturreservatet cirka 27 kronor per bil. Rib-båt från Playa Blanca knappt 90 kronor tur och retur.

Puerto del Carmen

Lanzarotes största charterort har också den största stranden - Playa de los Pocillos/Mata­gorda/Guacimeta som tillsammans sträcker sig ända till flygplatsen. Var alltså beredd på lågt flygande plan. Stranden är bred och platt och ofta blåsig. Där den tar slut mot själva stan har därför solbadare byggt upp små borgar av sten att krypa in i.

Mysigare än så är Playa Grande som ligger nedanför den långa Avenida de las Playas mitt i stan. Här finns också solstolar och parasoller och inramningen är mer ombonad med palmer och klippor.

Missa inte en after beach-drink i en Ikeakorgstol på serveringen en halvtrappa upp mellan stranden och avenyn.

Playa de Famara

Till denna långa strand på Lanzarotes nordvästsida hittar framför allt surfare - erfarna sådana. För här går vågorna höga och det blåser ofta hårt. Vid rätt väder erbjuder dock den lilla byn Caleta de Famara möjligheten att uppleva ett Lanzarote en bit bort från massturismen.

Bada försiktigt och inte alls om röd flagg är hissad. Strömmarna kan vara lömska.

Arrieta

Playa de la Garita i byn Arrietas södra ände är högst ordinär med två serveringar och inga solstolar. Men byn är charmig med sina vita hus och trevliga restauranger. Inga hotell, men lägenheter finns att hyra för den som önskar leva lanzarotiskt byliv men ändå bo vid havet.

Playa Blanca

Närmaste turistort från Playas Papagayos är Playa Blanca, som förstås också har egna stränder. Finast och mest central är Playa Dorada som är välförsedd med solstolar och har lugnt vatten innan­för två rejäla stenpirer.

Längre österut ligger den större Playa de las Coloradas men den är i alla fall vid lågvatten stenig och tråkig. Innanför ligger semesterlägenheter och ytterligare ett snäpp från stranden en labyrint av gator utan bebyggelse. Planerad men avstannad expansion antar vi.

Annars består stadens kustlinje mestadels av sten och klippor, ibland med badstegar.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY