EXPRESSEN.SE
Regeringsbyggnaden Capitolium tornar upp sig bakom tulpanerna i vårsolen i Washington. Här sitter USA:s kongress.

Regeringsbyggnaden Capitolium tornar upp sig bakom tulpanerna i vårsolen i Washington. Här sitter USA:s kongress.

Foto: Kenneth Lambert

Visa i helskärm
1/1

Det våras för Washington

Med ny president vid makten andas Washington morgonluft. Krögarna jublar, turistnäringen likaså. Och visst är man nyfiken på vad som faller familjen Obama i smaken. Vi vet!
Få städer är så magiskt märkliga som Washington. En stad knappt större än Oslo, Helsingfors eller Göteborg har försetts med en ståt och pompa ungefär som när S:t Petersburg skapades som huvudstad till det ryska imperiet. I Washington har stadsplanerare och arkitekter fått ta ut svängarna och helgjutet sätta ned foten - här är den nya demokratins och den nya civilisationens maktcentrum. Man har lånat friskt från det bästa bakåt i tiden, från ett glamoröst borgerligt Paris eller demokratins ursprungliga vagga i antikens Aten. Plus att man ständigt adderar viktig nutidshistoria till sin starka historiska mytologi.

Bush flydde till Texas

90 procent av invånarna i Washington ville inte ha Bush som president. De är alla övertygade om att han varit stadens sämsta ansikte utåt och en katastrof för stadens image. Han blev inte ens bjuden på kända stora tillställningar och har knappt visat sig ute på staden på åtta år. I stället flydde han tillbaka till sin ranch i Texas så ofta han kunde.
Med Obama är det precis tvärtom, han är den mest efterlängtade presidenten någonsin. Varenda välgörenhetstillställning, societetens stora partyn, stadens krögare, de stora teatrarna och museerna, olika stadsdelar - alla räknar med hans närvaro. Stadens turistmyndigheter gnuggar händerna att via den nye presidenten få en ny kraftfull image och en charmig uppåtpuff av sällan skådat slag.

Världens viktigaste stad

Washington är utan tvekan världens viktigaste stad. Om Hollywood och Los Angeles länge har försett USA med en nyproducerad adel - de stora kändisarna, skådespelarna, musikerna - som styr och ställer över fantasin, så tar i stället Washington på samma sätt med sin politiska adel och glamouriserade maktsfär tag i verkligheten - av många därför betraktat som ett "East Hollywood".
Ingen stad har USA och världen så högt uppskruvade förväntningar på inför 2009 som just Washington. Här i världens största småstad ska både den egna och den globala ekonomin lösas. Freden förväntas krypa närmare och krigen krympa. Klimatförändringar ska bromsas, svält ska trängas undan, sjukdomar stoppas. Ingenstans har någonsin hoppet och viljan känts så ung och stark, ingenstans känns makten plötsligt så briljant och pragmatisk.

Spännande miljö

I en stad där 200 000 "advokater" surrar som bin runt kongressmän, ministrar och viktigpettrar från olika departement, där de ettrigaste politiska pennorna och de tyngsta och mest snokande reportrarna nyfiket korsar farliga politiska stigar, där världens viktigaste och mest glamorösa diplomatkår ständigt hamnar vid bordet bredvid - och ibland vid samma bord - som CIA eller FBI, där blir det förstås spännande. För den nyfikne och de fantasifulla finns onekligen ett och annat att lystra till vid bardiskarna och borden runt om i staden.
Även den klassiskt politiska stadsdelen Georgetown, i dag ack så överkommersialiserad, saknar lite av den udd, briljans och kreativitet som många förknippar med Obamas rop på förändring. I hans hov på cirka 40 000 är andelen urbana, högutbildade och ensamstående högre än någonsin.
De nya toppkrafterna från storstäder som främst Chicago och Boston dras gärna till våningar i politiskt mer liberala stadsdelar. Dupont Circle och Capitol Hill toppar, även om de mest penningstinna demokratiska etablissemanget biter sig fast i det vackra Kalorama och charmiga Georgetown.
Det unga gardet äter sig in i de gamla tidigare helt svarta stadsdelarna, främst det hippa Adams Morgan och det lugna mer familjevänliga området runt Logan Circle nära U Street Corridor och Shaw.
Om man under Bushepoken främst såg en äldre superetablerad konservativ familj framför sig, så är sinnebilden av makt i dag snarare Obamas moderiktige och mer "metrosexuelle" 27-årige talskrivare Jon Favreau.

Brett matintresse

Det många förväntar sig är att Barack och Michelle ska bli lika utåtriktade och frekventa ute på stadens krogar som en gång Bill och Hillary. Tidningar har ju rapporterat flitigt om Obamas preferenser i Chicagos krogliv, från den mest exklusiva italienaren till take-out-pizza, från karibiska grytor i charmiga kvarter till den mest autentiska och sofistikerade mexikanska krogen.
Washingtons krogkarta kanske inte är Chicagos eller Manhattans, men den är naggande god och överraskar nykomlingar och förför snabbt tillfälliga besökare. Följ med till några av de ställen där presidentparet tittat in för att njuta av den enklaste chili con carne, den mumsigaste favorithamburgaren, till de spännande sydstatsgrytorna och det nya bästa av det bästa av det moderna och innovativa amerikanska köket.

Text av: Bobo Karlsson

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY