EXPRESSEN.SE
Ett gäng pelikaner vilar sig i solen med Panama City i bakgrunden.

Ett gäng pelikaner vilar sig i solen med Panama City i bakgrunden.

Foto: Arnulfo Franco

Visa i helskärm
1/1

De 45 bästa resmålen 2012

Nu är den här - New York Times prestigefyllda lista över de 45 bästa ställen att resa till under 2012. Och hör och häpna, svenska Dalarna lyckades knipa 44:e platsen.
Panama är det bästa stället att åka till under det nya året, enligt New York Times lista över de 45 bästa resmålen 2012. Förstaplatsen motiveras med landets sprudlande ekonomi, mängden av skyskapor som byggs och ger Panama City en ny skyline. Stadens förändliga karaktär har gjort att de historiska kvarteren satts på Unescos världsarvslista och där samlas trendiga konstnärer och bohemer på de många kaféerna, barerna och gallerierna. Dessutom erbjuder Panama även paradisstränder och snorkling i världsklass vid landets karibiska kust och skärgården Bocas del Toro som blivit en populär destination för backpackers.

Designhuvudstad

Andraplatsen går till vårt grannland Finland och Helsingfors, som utsetts till World Design Capital 2012. Enligt New York Times, har Köpenhamns och Stockholms trendighet smittat av sig på den finska huvudstaden och bidragit till att sätta världens ögon på nästa skandinaviska stad. Tidningen nämner också världsberömda restauranger som Chez Dominique och Olo, den sistnämnda som nyligen fått en Michelin-stjärna.

Glittrande sjöar och djupa skogar

En riktig nykomling på listan är rymden som hamnar på en hedrande tjugonde plats. Richard Bransons Virgin Galactic har börjat sälja biljetter till de första kommersiella rymdresorna och hittills har cirka 450 personer köpt biljetter till SpaceShipTwo för 200 000 dollar styck. Dock har inget startdatum för resorna satts och det senaste budet är att inga kommersiella rymdfärjor kommer lyfta förrän 2012.
Men den placeringen som kanske förvånar mest, eller kanske inte alls, är Dalarna som med nöd och näppe lyckades sno åt sig den näst sista platsen. New York Times menar att trots att kanske Stockholm och Göteborg är mest kända för internationella resenärer lockar Dalarna med vasalopp, midsommarfester, glittrande sjöar och djupa skogar. Klyschorna haglar men även nämns konstnären Anders Zorn och den älskade Dalahästen.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY