EXPRESSEN.SE

Billiga flygbiljetter – test av flygsökmotorer

Billiga flyg börjar ofta med sökmotorer, och visst kan de vara en bra start till den bästa biljetten. De ger översikt och hyfsat uppdaterade priser.

Men Allt om resors test visar att vissa fungerar bättre än andra.
Flygresor.se är bäst i test.

Att hitta den billigaste biljetten är förstås viktigt när man ska boka en resa. Men det finns mycket mer att tänka på: När går flyget? Hur lång tid tar resan? Hur många byten? Hur betalar man?
På en bra flygsökmotor kan du filtrera resultatet så du hittar resan och resebyrån som passar dig.

Vi har testat tio av de största sökmotorerna. Med några undantag visar de ett lägsta pris som är uppdaterat precis nu eller alldeles nyligen. Skillnaden ligger i möjligheten att hitta den bästa resan.

Lite inte alltid på rekommendationen

Några rekommenderar en resa, oftast den som har bäst pris i förhållande till restid. Men lita inte blint på rekommendationen. Motorns algoritmer stämmer kanske inte med dina krav. I vissa fall vet man inte heller om rekommendationen beror på någon form av samarbete med resebyrån.
Antalet resebyråer som söks varierar från tio till "tusentals". Fler alternativ behöver inte betyda bättre resultat. Om resebyråerna är noga utvalda är det större chans att allt fungerar som det ska och prisskillnaderna är ändå ofta små.
Vissa resebyråer har rabatter för att de ska hamna i topp på flygsökmotorerna. Den som fick flest lägsta pris i vår undersökning är schweiziska Bravofly. När vi bokade ett flyg med dem blev priset 600 kronor högre än utlovat. Läs mer om det i artikeln bredvid.

Kolla direkt med flygbolaget

Glöm inte att kolla direkt med flygbolagen också – särskilt lågprisbolagen. De största prisskillnaderna fick vi på resan till London där de bolag som hade med Ryanair visade ett nästan hälften så lågt pris. Det kommer inte upp några priser direkt från Ryanair, bara via resebyråer.
Vinnare i testet är Flygresor.se på grund av alla möjligheter att filtrera resorna. Bara här kan man exempelvis välja bort bolag på Råd & Röns svarta lista eller välja endast svenska resebyråer. Flygresor.se är en del av samma bolag som äger en rad onlineresebyråer som Supersavertravel, Travelstart och Budjet, men vi såg inte att de gynnade just de resebyråerna.

 

Läs också:

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY