EXPRESSEN.SE
CAMPING. Från enkla tält till ultralyxig glamping. Här är tre heta campingtrender i sommar.

CAMPING. Från enkla tält till ultralyxig glamping. Här är tre heta campingtrender i sommar.

Visa i helskärm
1/1

3 heta campingtrender - haka på det senaste

Suget efter att campa minskar inte. Tvärtom. Camping är Sveriges mest populära semesterform. Allt om Resor har kollat upp tre trender i campinglivet: tillbaka till naturen-resan, den lyxiga varianten glamping och den aktiva paketcampingen.

1. Tillbaka till naturen

Tält och stormkök

En skön kontrast till den digitala, stressiga vardagen kan vara det lugna, fridfulla campinglivet. Samtidigt som många vill ha bekväm semester blir det fler som söker lugn och ro i naturen - utan tv, dator och dusch.

Medan många campingplatser bygger ut och erbjuder hela ministäder, finns det ett fåtal som fortfarande är väldigt, väldigt enkla. Camping som semesterform var förr lugnt och skönt och handlade om gemenskap. Många campingplatser har förbytts till semesterorter, men så finns det ett fåtal som behåller det enkla.

På skärgårdsön Arholma utanför Norrtälje står fyra tält uppställda bredvid varandra. Platsen är utmärkt som "tältplats", men här får inte mer än fem-sex tält plats. Här tältar Nele Quaas, 32 och Fine Tonhanser, 26 från Tyskland, tillsammans med sina sju kompisar. De stannar en vecka och gör inte så mycket mer än att bara vara.

Mat lagar de på stormköket. Att det är enkelt och ibland lite smutsigt att bo i tält och inte ha tillgång till dusch bryr de sig inte så mycket om.

- Vi har ju vattnet bredvid oss och alla är ju lika smutsiga, säger Nele Quaas.

- Dessutom är det ju bara en vecka. Det är inte så farligt, säger Fine Tonhanser.

Det kostar naturcampingen: En natt på tältplats på Arholma, 0 kronor.

Här kan du naturcampa: På de flesta ställen, tack vare allemansrätten. Skyddade områden, som naturreservat, kan vara undantag, men där finns ofta särskilda platser att tälta på.

2. Glamping

Friluftsliv i lyx

Camping - den klassiska semesterformen med träningsoverall, trangia­kök... eller vänta, 90-tal har blivit 10-tal och nu är det glamping vi gillar. Glamorös camping, alltså.

De senaste åren har den blommat upp, campingformen som ska vara lite lyxigare. Allt fler vill ha det bekvämt på semestern. Campingplatser har blivit semesteranläggningar med lyxiga stugor. På Böda Sand finns en annan typ av lyxigt boende: ett mycket speciellt tält. Glampingtältet, kallas det. I år blir tredje året det står uppställt på campingområdet. Första året stod det mitt på campingen, men det blev så populärt att de var tvungna att flytta det. Nu har det, trots husvagnar och husbilar bredvid, en mer avskild plats med dammen som allra närmaste granne.

När Allt om Resor övernattar i glampingtältet hälsar grannarna i husbilen bredvid mig välkommen och frågar nyfiket om de får titta in. Tältet är oerhört fint, med en härlig uteplats med soffgrupp, parasoll och grill. Här finns fyra bekväma sovplatser - en dubbelsäng och två enkelsängar. Här slipper jag sovsäcken och kan sova skönt under ett tjockt täcke i stället. Kristallkronan i taket, eluttagen och tjocka täcken vittnar om att det här inte är något vanligt tält. Men det går ju inte att komma ifrån att det fortfarande är just ett tält. Luften blir fuktig och lyhördheten påtaglig precis som i vilket annat tält som helst. Men glampingtältet är klart bekvämare och betydligt lyxigare än ett vanligt tält. Den som vill lyxa till vistelsen lite extra kan boka tid på spaavdelningen, eller kanske unna sig en tid på frisörsalongen, allt på Böda Sands campingplats.

Så mycket kostar lyxcampingen: En natt i glampingtältet på Böda, 990 kronor inklusive lakan och handdukar.

Här kan du glampa: Böda Sand Kronocamping, Kneippbyn.

3. Paketcamping

En aktiv semester

Paketcampingen är en smart lösning för dig som vill kombinera lugnet med aktiviteter på din semester på ett smidigt sätt.

Vi slog upp tältet på Venjans camping i Dalarna, och njöt av både fantastiska kanotturer och lata dagar på den natursköna stranden.

Vi är absolut inga vana kanotister och inga stora äventyrare - men vi vill gärna hitta ett smidigt sätt för att uppleva fridfulla dagar, roliga aktiviteter och naturupplevelser under en och samma semester.

Slumpen tar oss in i Dalarna, förbi Mora och vidare längs landsvägen till den enkla men vackra campingen vid Venjanssjöns strand; Venjans camping.

Det finns mycket gott att säga om det här stället. Det är svensk natur när den är precis så där ljuvlig som man drömmer om under midvinterkalla nätter - en brygga som går rakt ut i en lätt krusad insjö, varmt doftande grönska och spännande vildmark att utforska.

I campingavgiften - 200 kronor per dygn - ingår tillgång till kanot, och vi väljer att färdas en dag längs Litterån som bara är runt två meter bred. Det blir en sagolik färd i dess slingrande vatten, som flera gånger har framhållits som ett av Sveriges bästa för den som vill paddla kanot.

När vi kommer tillbaka på sena eftermiddagen tar campingvärden emot, och vi lämnar kanoten på stranden. Det är skönt att avrunda dagen med campingplatsens bekvämligheter med en varm dusch och ett bra kök att laga kvällsmaten i.

Sen sänker sig lugnet och tystnaden över Venjans camping. I morgon väntar en dag på stranden innan de nya kanotlederna tar vid - och ger oss nya sagoupplevelser.

INSNÖAD

ELISABETH MONTGOMERY