ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: tv3.com.my
Foto: tv3.com.my

Svenske Ferry, 44, dömd till dödsstraff

Ferry Linnbark, 44, har dömts till döden i Malaysia.

Han greps på Kuala Lumpurs flygplats misstänkt för knarksmuggling.

Nu kan han komma att avrättas genom hängning.

ANNONS:

Ferry Linnbark, 44, greps den 6 december 2011 och dömdes till döden på torsdagen.

Han hade med sig 4,3 kilo metaamfetamin i väskan på flygplatsen. Ferry Linnbark är svensk medborgare och äger en bar på Pattaya i Thailand, skriver Asiaone News. Han var tidigare bosatt i Stockholmsområdet.

Kan hängas

Malaysia har några av världens strängaste lagar när det gäller narkotikasmuggling. Linnbark kan komma att avrättas genom hängning.

Enligt UD:s senaste rapport om mänskliga rättigheter i Malaysia utdöms hängning för brotten narkotikabrott, mord, olaga vapeninnehav, kidnappning, terrorism och högmålsbrott.

Expressen.se har även varit i kontakt med en tidigare kollega till Ferry Linnbark. De två jobbade tillsammans i ett byggföretag som Ferry Linnbark drev under början av 2000-talet, men som nu gått i konkurs.

– Han är en väldigt snäll man. Jag förstår inte varför han hamnat i den här situationen. Jag minns att han var hederlig, säger han till Expressen.se.

Har besökts av UD i Malaysia

Åklagaren såg tillräckliga bevis för att döma honom till döden. Totalt har nio vittnen förhörts i målet.

– Med inga andra alternativ finner rätten honom skyldig och utfärdar därmed ett dödsstraff, uppger åklagaren, enligt Asiaone News.

Ferry Linnbark ska, enligt New Straits Times, förnekat brott.

Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst bekräftar att en svensk man i 40-årsåldern har dömts till döden i Malaysia. UD har tidigare besökt Ferry i Malaysia.

– Jag har ingen uppgift om hur han mår nu, men under de tillfällen vi har besökt honom tidigare har han under omständigheterna mått bra, säger Camilla Åkesson Lindblom.

Ingen information om överklagande

Enligt Camilla Åkesson Lindblom sitter flera hundra personer och väntar på dödsstraff i Malaysia. Den senaste avrättningen var 2010. Det finns tidigare exempel på amerikaner, britter och australier som avrättats i landet.

– Det finns en förhoppning att Malaysia är på väg mot ett avskaffande av dödsstraffet, men det kan ta ytterligare tid. Sverige och EU aktivt arbetar emot dödsstraff i alla sammanhang, säger hon.

Sverige saknar utlämningsavtal med Malaysia.

– Vi har ingen information om han tänker överklaga. Vår ambassad har besökt honom regelbundet under den här tiden, men jag har ingen information om hur han mår. Han har en advokat, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst.

I Kuala Lumpur finns två stora fängelser, Kajang prison och Sungai Boluh. I det förstnämnda hålls företrädesvis narkotika- och dödsstraffsdömda fångar. Fängelserna är trånga och saknar exempelvis luftkonditionering.

Tidningen Aftonbladet rapporterade först om dödsdomen med hänvisning till lokala medier.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: